De Monsterkamer

Wandvullende installaties van papier

In mijn werk concentreer ik me op kleur, huid/materialiteit en ruimte. Ik ben afgestudeerd als schilder en heb me sindsdien altijd geconcentreerd op de relatie tussen verf en de drager. In dat kader heb ik sinds 2009 onderzoek gedaan naar aquarel op papier. De aquareltechniek maakt het mogelijk om zeer verfijnde kleurnuances aan te brengen. Daarnaast speelt de huid van het papier een grote rol in de beleving van de kleur. Door de aquarellen ook als wandbekleding toe te passen, betrek ik de kleurruimte ook op de fysieke ruimte. Mijn aquarellen balanceren op de grensvlakken van schilderkunst, architectuur en vormgeving. Het maken van autonoom werk met praktische toepassing – is een bewuste keuze. het samengaan van esthetiek en functionaliteit geeft de werken een extra gelaagdheid.

ZT (Wandwerk 2-2011) geschept papier, aquarel, lijm. 60 x 100 cm

ZT (Wandwerk 2-2011) geschept papier, aquarel, lijm. 60 x 90 cm

Het papier in mijn werk wordt op traditioneel ambachtelijke wijze vervaardigd in de authentieke watermolen De Middelste Molen op de Veluwe. Experimenten met de fabricage van pulp en met verschillende formaten heeft papier van bijzondere kwaliteit opgeleverd. Het kleinschalige, ambachtelijke productieproces van het papier sluit aan bij mijn onderzoekende werkwijze. In de molen heb ik vooral gekeken naar de toepassingsmogelijkheden van papier. Zo ben ik uitgekomen op rollen aquarelpapier, met als basis arauco- en katoenvezel. Het papier is met AKD verlijmd, net voldoende om het beschrijfbaar te maken. De rollen van soms zo’n 10 meter lang, kunnen op verschillende bandbreedtes worden gemaakt. De oude, antieke langzeef is met de hand in te stellen. Het ambacht en de papierkennis van de molenaar maken het mogelijk om zeer specifiek materiaal te maken.

Wandwerk van Mark de Weijer in galerie JCA DE KOK in Den Haag

Wandwerk (detail)

Onlosmakelijk onderdeel van het artistieke proces is de presentatie van het werk door verlijming van het papier direct op de wand. Het werk incorporeert de monumentaliteit van de wand c.q. de architectuur van de ruimte. Door met de schaal te experimenteren tussen wandvullende installatie en losstaand beeld, wordt de ambivalentie tussen toegepast en autonoom beeld verscherpt. Ik werk zeer nauw samen met de opdrachtgever. Dat zie ik als voorwaarde, omdat mijn werk in concept en esthetiek reageert op de omgeving waarvoor ik het maak. Voorafgaand aan het maken van een ontwerp analyseer ik de locatie uitvoerig. Vorm, ritme, oppervlak, structuur en kleur zijn onvervreemdbaar gekoppeld aan die locatie. Het werk kan niet verplaatst worden, en alleen daar komt het volledig tot zijn recht Altijd is de gegeven ruimte en het aanwezige licht bepalend voor het eindontwerp. Of dit nu een werk voor een expositie betreft of in het interieur van een opdrachtgever. Elke situatie vraagt om een open blik en het doorgronden van de mogelijke toepassingen van het papier. Ook nieuwe toepassingen worden onderzocht. In mijn laatste werk combineer ik aquarellen met pulplijnen; verticaal gegoten lijnen van een mengsel van papierpulp met lijm, aquarelverf en formation aid. De vloeistof droogt tot een mooie, vloeiende papierlijn.

ZT (Wandwerk 5-2010) Particuliere opdracht in Den Haag. Geschept papier, aquarel, lijm, UV-coating 320 x 585 cm

ZT (Wandwerk 5-2010), detail

ZT (Wandwerk 5-2010), detail

Sinds december vorig jaar heb ik mijn werk een nieuwe dimensie gegeven door mijn atelier te combineren met een winkel waar eigen werk samen met dat van andere kunstenaars en ontwerpers wordt getoond. Al het werk, design of kunst, is vervaardigd van of met papier. De winkel, genaamd Whispering Wall, fungeert als etalage en creëert een nieuwe dynamiek binnen mijn beroepspraktijk. Er is direct contact met potentiële opdrachtgevers en op een vanzelfsprekende en aangename manier uitwisseling over het werk en de mogelijkheden. Het is ontzettend leuk om de enthousiaste reacties op de vele toepassingen van het materiaal papier te zien. Mensen zijn vaak enorm verrast over de mogelijkheden. Papier is een sympathiek materiaal, het is de tactiliteit, de zintuiglijkheid die bij iedereen persoonlijk een bepaalde herkenning oproept. Daarnaast is papier uitermate geschikt om te transformeren tot een vorm waarbij het materiaal iets aan de beleving toevoegt. Vaak iets poëtisch. Dat spreekt me zo aan in het werken met papier. Ik ben blij dat ik me dagelijks met het materiaal kan omringen.

Ambachtelijk geschept papier van de Middelste Molen, Loenen

Etalage van Whispering Wall in Den Haag

Door Mark de Weijer
Zie ook: Whispering Wall