De Monsterkamer

Verslag excursie naar Van Heek Textiles

Op woensdag 30 mei 2028 organiseerde De Monsterkamer een excursie naar L. Van Heek Textiles BV. in Losser. Dit in het kader van een nieuw excursieprogramma waarin we bedrijven bezoeken die aangesloten zijn bij De Monsterkamer.

Van Heek Textiles is al sinds de oprichting partner van De Monsterkamer en beet de spits af. De textielfabriek in Twente bestaat al ruim 150 jaar en heeft voor veel industriële ontwikkeling gezorgd. Vroeger liep het spoor zelfs langs de fabriek en beschikte Van Heek over een eigen watertoren, die tegenwoordig dient als lift. Het bedrijf is producent van het bekende topmerk Brillianta®.

Vanwege de grote belangstelling werden de deelnemers opgesplitst in twee groepen. De eerste groep werd ontvangen om 11 uur in ‘de Kuierhook’, een klein gebouw naast de grote fabriek dat aandeed als bruin café. We kwamen er achter dat het gebouwtje ooit gebruikt werd als kantoor en later door het personeel zelf helemaal is omgebouwd naar een ruimte waar je kunt zitten, iets drinken of een potje darten.

Onder het genot van een verse kop koffie en cake begon het programma. Na een korte introductie door de Commercieel directeur Yvonne van den Berg, gaf International Sales Manager Michel Wösting een presentatie over het bedrijf. Speciaal voor ons was de presentatie meer gericht op textiele omslag- en verpakkingsmaterialen, dan op de andere halffabrikaten die Van Heek produceert, zoals binnen zonwering en horrengaas.

Het bijzondere aan Van Heek is dat zij het gehele productieproces in huis hebben, waardoor ze extra klantgericht en specifiek kunnen werken. De eigen weverij maakt Van Heek een uniek bedrijf.

De textiele halffabrikaten worden gedistribueerd over heel de wereld. Sterker nog, 95 procent van de totale productie wordt geëxporteerd. De grootste afnemers zijn de Verenigde Staten en Duitsland. Het bedrijf heeft 125 medewerkers en een gemiddelde omzet van 20 miljoen euro per jaar.

Na de presentatie kregen we een rondleiding door de fabriek. In de eerste fase van het productieproces wordt het garen gesterkt met aardappelzetmeel, waarna het klaar is om naar de weverij te gaan. Hier zijn 40 machines verantwoordelijk voor de productie van 130.000 meter ruwdoek per week.

Wat ook opviel was het constante geluid wat bij zo’n hal vol machines komt kijken:

Daarna wordt het textiel geverfd, gedroogd, gecoat en gecacheerd. Wekelijks verloopt het proces van lichte kleuren aan het begin van de week, naar donkere kleuren aan het eind. Het drogen gebeurt op grote roterende rollen.

Al het cacheerpapier gebruikt door Van Heek is zuurvrij en FSC gecertificeerd.

Door de verschillende bewerkingen ontstaat er een brede range aan printbare materialen. Printex, Imprimex en Reprotex zijn bijvoorbeeld geschikt voor Offset drukken en is er een textiel speciaal ontwikkeld en gecertificeerd voor de HP Indigo: Canvas Digotex.

We zien voorbeelden van onder andere foliedruk, zeefdruk, blindpreeg, inkjet printing, offset op gecoat en natuur finish en UV printing.

Van Heek Textiles kan klantspecifieke kleuren produceren die zij zelf ontwikkelen in het eigen laboratorium en daarbij wordt secuur gelet op continuïteit van kleur en kwaliteit. Ook hebben zij als eerste ter wereld een FSC textiel bandmateriaal ontwikkeld, Brilliance FSC. Dit is beschikbaar in 13 verschillende kleuren en vanaf 1.500 strekkende meter ook in ‘custom made’ kleuren.

Met 50 of 100 meter per rol blijven de rollen handzaam, in overleg zijn grotere of kleinere rollen mogelijk.

Als laatste worden de rollen verpakt en opgeslagen in het magazijn en gedistribueerd. Tegenwoordig zijn de productieruns veel kleiner dan vroeger. Drukkerijen hebben zelf geen rollen meer op voorraad. Waar een drukkerij vroeger misschien over 1.000 strekkende meter zwart bandmateriaal beschikte, vragen zij nu kleinere hoeveelheden op. Daarom maakt Van Heek ook gebruik van rest- of voorraadrollen om snel en in kleinere hoeveelheid te kunnen leveren (maximaal 500 meter).

Na de rondleiding treffen we de tweede groep in de Kuierhook, om gezamenlijk te lunchen en na te praten. We willen graag Yvonne van den Berg en Michel Wösting bedanken voor de hartelijke ontvangst en informatieve presentatie en rondleiding.

Ben je geïnteresseerd in de collectie? Kom dan langs in De Monsterkamer of kijk op de website van Van Heek.

Tekst en fotografie: Rosa Meininger

Meer informatie: Van Heek Textiles

Wil je op de hoogte blijven van toekomstige excursies? Hou de website in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief