De Monsterkamer

Verslag evenement Paper Back to the Future

Paper Back to the Future - Paperdesk

Op 10 november 2011 organiseerde Paperdesk, het adviesloket van BührmannUbbens, een bijeenkomst over de toekomst van het boek. Het doel was om de in grote getale aanwezige gasten te laten nadenken welke toekomst het gedrukte boek nog heeft en welke rol zij daar in kunnen spelen.

De bijeenkomst werd georganiseerd in het prachtige gerestaureerde sanatorium Zonnestraal, in 1928 door architect Jan Duiker ontworpen en tegenwoordig vooral gebruikt voor congressen en andere zakelijke bijeenkomsten. In deze setting werden ruim honderd ontwerpers en uitgevers ontvangen.

De middag werd afgetrapt door Dharminder Biharie, Business Development Manager bij Xerox en voor deze middag de panelleider. Met een aantal scherpe stellingen ontlokte hij de discussie bij de panelleden en de aanwezigen in de zaal.

Het panel bestond uit Karen van de Kraats, zelfstandig vormgever in Amsterdam, Marco Stout, art director van het Rotterdamse bureau Stout/Kramer, Robert Thiemann, uitgever en redacteur van onder andere Frame Magazine, Flip Ekkers, vormgever bij Ekkers&Pauw en uitgever van kunstzinnige boeken bij Philip Elchers en tenslotte Freek Lomme, conservator van Onomatopee, instelling voor reflectie en communicatie.

Met name de veronderstelde dreiging van toenemende digitalisering voor het gedrukte boek werd onder de loep genomen. Algehele mening was dat we ons momenteel nog in een tussenfase bevinden waar weliswaar veel media via digitale kanalen worden opgestart, maar dat de ontwikkeling hiervan nog lang niet afgerond is. De trend waar de consument steeds meer aan de knoppen zit zal voor zowel de vormgever als voor de uitgever verregaande gevolgen hebben. Talloze apps en websites spelen hier op in en maken dat de consument zelf wil bepalen hoe zijn fotoalbum, wenskaart of boek er uit komt te zien.

Ondanks alle ontwikkelingen is iedereen er van overtuigd dat het gedrukte boek wel degelijk een toekomst zal hebben, zolang de meerwaarde ten opzichte van digitaal groot genoeg is. Iedereen die op dit moment zijn bijdrage levert aan het gedrukte boek zal zich dit moeten realiseren om op tijd in te kunnen springen.

Aan het einde van het programma werd aan alle deelnemers een boekje uitgedeeld dat is na te bestellen via paperdesk.nl