Over ons Veelgestelde vragen Colofon | Adres Loods 6 KNSM-laan 231 1091 LC Amsterdam ![]() | Contact +31 (0)20-6204213 info@monsterkamer.nl |
Bezoek aan G.F Smith en James Cropper
Esther Krop
08/08/2016
Redactioneel
Op 25 juli brachten Maud van Rossum en ik (Esther Krop) een bezoek aan G.F Smith in Hull (Engeland) en aan de fabriek James Cropper in Burneside (Lake District, Engeland). Hieronder een impressie van onze reis. Het begon met een 12 uur durende bootreis van Rotterdam Europoort naar Hull.
Hull is een industriële havenstad, volgend jaar is Hull culturele hoofdstad van Engeland. Je vind er oude en moderne bakstenen gebouwen en mooie stalen bruggen.
Speciaal voor ons bezoek is Jutta Birkenhauer, International Sales Manager, afgereisd vanuit Edinburgh om ons te begeleiden. Aangekomen bij G.F Smith in Lockwood Street werden we hartelijk ontvangen door Glyn Houghton, commercieel directeur. Hij gaf ons een presentatie over de geschiedenis van G.F Smith, een familiebedrijf. Er kwamen allerlei oude collecties op tafel, prachtig om te zien.
Vorig jaar is de huisstijl van G.F Smith veranderd. Veel mensen herkennen vast wel de grote oranje collectieblokken, ontworpen door Made Thought, waarmee zij de Black Pencil hebben gewonnen, een prestigieuze designprijs.
Een belangrijke papiersoort in het assortiment van G.F Smith is Colorplan. Een serie gekleurd papier in 50 kleuren. Het is ook mogelijk een embossing aan te brengen, er is keuze uit 25 verschillende embossings.
We werden rondgeleid door het magazijn door de enthousiaste Tony Stewart. Eerst kwamen langs de eigen monsterkamer van G.F Smith, waar alle A4-tjes klaar liggen voor verzending aan klanten in Europa die monsters willen ontvangen.
Er zijn 25 verschillende embossings op Colorplan mogelijk, deze worden op het papier aangebracht met een stalen rol. Eén zo’n rol kost tussen de 10 en 20 duizend pond en ze gaan ongeveer 10 jaar mee. Er zijn veelgebruikte en minder gebruikte embossings, er zitten een aantal rollen standaard op de machine, en er moet ook vaak van rol gewisseld worden.
In het magazijn staan de pakken Colorplan 15 meter hoog op stellingen. Maud was heel moedig en durfde mee op de heftruck omhoog.
Het is ook mogelijk verschillende vellen papier op elkaar te plakken. Dit heet duplexing. Colorplan kan tot 4 lagen dik op elkaar geplakt worden. Liefst wel twee keer hetzelfde gewicht, ivm kromtrekken. Deze machines (het is een beetje moeilijk te zien) doen het werk.
Op de enveloppen afdeling maken ze elke envelop in elke maat die je wilt. Minimale orderhoeveelheid is slechts 50 stuks. De machines waarop de enveloppen geproduceerd worden zijn robuust en hebben allerlei radartjes en vakjes.
De volgende dag zijn we met de trein van Hull naar Kendal gereisd. Onderweg kregen we een uitgebreide cursus papier maken van Jutta Birkenhauer. Het was erg verhelderend om van te voren te weten hoe een papiermachine in elkaar zit, voordat je door de fabriek loopt, waar je wordt overweldigd door lawaai en indrukken. In Kendal werden we opgewacht door Andy Smith, export directeur van James Cropper. Hij bracht ons met de auto naar Burneside, een klein dorp even buiten Kendal. Daar staat sinds 1845 de fabriek. Men had de Nederlandse vlag voor ons uitgehangen, een warm onthaal!
De huisstijlkleur van James Cropper is ‘Kendal Green’: een traditionele kleur van groene wol uit Kendal, ook genoemd door Shakespeare in Henry IV, Part 1
Na een korte introductie over de fabriek en een ontmoeting met Julie Tomlinson (marketing en communicatie) en Simon Oliver (export manager), werden we meegenomen naar het laboratorium waar een soort mini papierfabriek is nagemaakt, zodat men heel precies kleurproeven kan doen. Het meeste papier dat Cropper produceert is op aanmaak. Men kan een gewenste kleur en structuur aangeven en dan wordt in het laboratorium het papier eerst gemaakt per testvel, zodat het straks op de machine er ook daadwerkelijk zo uitkomt.
Bij James Cropper maken ze niet alleen papier, zoals bijvoorbeeld Colorplan en Wibalin, ze maken ook veel technische producten. Onder andere 3D producten, – doosjes gemaakt van karton dat in een mal gegoten wordt – een mooie toekomstige vervanging van plastic verpakkingen. Maar we houden ons even bij papier maken. Ook hierin zijn ze zeer innovatief. Zo verzamelen ze bijvoorbeeld gebruikte koffiebekers en geven deze een tweede leven in het papier ‘Coffee‘. Geen papier dus met een percentage koffiebonen, – zoals velen denken -, maar papier met koffiebekers!
Voor de productie van papier is een grote hoeveelheid water nodig. De kunst van papier maken is het omtoveren van een waterige pulpsoep (97% water) in een strak vel. Een papierfabriek is daarom meestal aan een rivier gelegen. In Burneside stroomt de rivier langs de fabriek. In december 2015 waren er overstromingen. De brug is toen bijna ingestort en de gasleidingen moesten worden verplaatst.
Eén van de papiersoorten die James Cropper fabriceert is Black Bowston, vernoemd naar het dorpje Bowston naast Burneside.
De opslag van gekleurd papier t.b.v. passepartoutkarton.
Beide bezoeken waren zeer de moeite waard. Het is goed je te realiseren met hoeveel ambacht en toewijding papier wordt geproduceerd, verwerkt en gedistribueerd. Toen we terug waren in Amsterdam lag er een pakketje in de post met een paar inspirerende drukvoorbeelden op diverse papiersoorten van G.F Smith. De zending was geadresseerd aan ‘The Monster House’. De naam ‘Monsterkamer’, daar hebben ze in Engeland en beetje schrik van :-).