De Monsterkamer

Van waterplanten tot papier!

Een bijzonder project in Almere
Met het opraken van grondstoffen en het toenemen van afval moeten we anders omgaan met de uitdagingen die een groeiende stad met zich meebrengt. In plaats van weggooien, gaan we producten en grondstoffen hergebruiken en opwaarderen. Dat is circulaire economie.
Om de Almeerse wateren bevaarbaar te houden is maaien noodzakelijk en dat is kostbaar. De vraag was: kunnen waterplanten ook iets opleveren? In dit papier zijn Almeerse waterplanten verwerkt en is daarmee een voorbeeld hoe er waarde gecreëerd kan worden en van afval grondstoffen en producten gemaakt kunnen worden.

Waterplanten3

Dit bijzondere project van de Gemeente Almere en ondernemers zoals Antalis is een goed en zinvol initiatief en heeft geresulteerd in een papiersoort met overtollige waterplanten, een vrolijk papier met een zichtbaar vezeltje van de waterplant. De wisselwerking tussen vormgeving en papier kan ongelooflijk sterk zijn. De juiste papierkeuze geeft een ontwerp extra power. Tegelijkertijd brengt sterk design het papier tot leven. Misschien een volgend ontwerp gedrukt op een papiersoort met waterplanten uit Almere?

Afval is grondstof
Samen met de gemeente Almere, bedrijven  en studenten is op een andere manier gekeken naar de waterplant. Dit initiatief is vanuit de Economic Development Board Almere gestart om te kijken hoe waterplanten geld kunnen opleveren in plaats van geld kosten. Het is geweldig dat er in Almere zoveel water is.
Inwoners, toeristen, de horeca aan het water en watersportondernemers ondervinden in Almere alleen wel hinder van de uitbundige groeiende waterplanten in de Almeerse wateren. Wat kan je doen? Maaien! Dat doet de gemeente ook. Alleen het budget voor het maaien is beperkt.

maingraph_small

Van Waterplanten tot product
Wat kan je doen om waarde te halen uit de waterplanten? De belangrijkste toepassingsmogelijkheden voor waterplanten zijn: veevoer, papier, bio-plastics en bio-composiet. Van de eerste pilot met papier waarin waterplanten uit Almere zijn verwerkt zie je hier het mooie resultaat!

Door Millvision is op basis van Almeerse waterplanten papier gemaakt, een mooie papiersoort met een duidelijke zichtbare waterplantenvezel. Dit kan als special ingezet worden voor evenementen zoals b.v. de Floriade maar ook misschien in een notitieboekje of mooie brochure. Antalis is de eerste afnemer van het A4 papier langlopend van 80 gram, het papier is ook te verkrijgen op A2 formaat in 80 g, 160 g en 260 g. Nu volgt de stap voor Almere naar andere producten: een vlonder, een steiger, een bankje of een ander object voor de openbare ruimte waar waterplanten en andere biomassa in verwerkt is.

Dit project laat zien dat het kan. Door een samenwerking tussen ondernemers zoals Antalis en het onderwijs blijven de studenten ook nu nog betrokken bij de metingen en het onderhoud. Samen met de overheid komt Almere sneller tot bevaarbaar water, het realiseren van duurzame ambities, tot meer economische activiteit en tot een circulaire stad.

Heb je vragen over het papier van waterplanten of andere papiervragen?
Voor papieradvies en samples op A4 formaat, Just Ask Antalis, Jet van der Grient.
Of mail gerust naar: papieradvies.nl@antalis.com of  jet.vandergrient@antalis.com