De Monsterkamer

This book looks like a brickstone, feels like a heavy chinchilla, smells like fresh applepie

De publicatie This book looks like a brickstone, feels like a heavy chinchilla, smells like fresh applepie is een gezamenlijk project van de net afgestudeerde grafisch ontwerpers Anna Laederach en Asja Keeman. De publicatie reflecteert op de tekst Images to leaf through: The Dutch photography book van Nederlandse schrijfster Maaike Lauwaert, waarbij Lauwaert zich afvraagt waarom fotografie boeken zo vaak op elkaar lijken. (De tekst verscheen oorspronkelijk in 2011 in Metropolis M).

this_book01

This book looks like a brickstone, feels like a heavy chinchilla, smells like fresh applepie

In ons onderzoek zochten we de genoemde voorbeelden uit de tekst en kwamen er achter dat het fotograferen van de fotografie boeken een spannend onderwerp op zichzelf is. Het leek een ‘zelfstandige’ genre te zijn binnen de ‘still life photography’. Van hieruit stelde wij de vraag: Waarom lijkt boek fotografie zo veel op elkaar? Komt dit door het medium boek zelf: de vierhoeken, voor- en achterkant en de pagina’s er tussen in die die limitatie geeft? Of ligt het aan de netwerk cultuur van het afkijken en kopiëren van wat er al te zien is? En wat is er eigenlijk met al die cactussen en papierklemmen, willen zij de zelfde symbolieken overdragen als de schedel en de verwelkte bloem?

this_book02

“A book is more organic next to a plant.”

Om deze vragen te beantwoorden hebben wij in de tekst van Lauwaert notes toegevoegd om zo de tekst naar onze eigen hand te zetten en onze bevindingen over het fotograferen van fotografie boeken zichtbaar te maken. De publicatie bevat vijfentwintig notes, waaronder: “Books today are documented for the shiny surface of the internet.” “45 degrees is a golden number.” “It’s handy that you have beautiful fingers.” en “It’s also convenient that you have beautiful feet.”

this_book03

“A face replaced by a book forms a new identity.”

Het begon een ware obsessie te worden: het online opzoeken van verschillende manieren om boeken te fotograferen. We zochten naar ontwerpers en blogs die het boek op een fetisj-achtige manier presenteerden en door de fotografie het boek een begeerd object maakten. We ontdekten eigen categorieën binnen de boek fotografie zoals bijvoorbeeld: planten naast het boek, boeken die het gezicht bedekken of boeken die door de plaatsing op kleine architectuur modellen begonnen te lijken.

this_book04

“Why does book photography look so much alike?”

Als ontwerpers gaan wij het liefste om met teksten op een misschien iets wat onorthodoxe manier, we onderzoeken het gegeven verhaal en vullen die met ons eigen gedachtes, informatie en bevindingen aan. Zo worden teksten, verhalen of onderwerpen door een visuele en tekstuele aanvulling opnieuw verteld. Deze methodiek geeft ons de kans om als ontwerpers inhoud te genereren en niet alleen vorm te geven. Het is een manier van werken die altijd op zoek is naar balans tussen vorm en inhoud, fictie en realiteit, kritiek en aanneming, transparantie en censuur. Uiteindelijk zien we de publicatie als een verbeelding van de genoemde werkmethodiek en minder als een puur esthetische uitvoering. Voor ons was het bijvoorbeeld ook belangrijk om de publicatie te gebruiken als een reden om onderzoek te gaan doen naar digitale publicatie mogelijkheden. Zo hebben we bijvoorbeeld de publicatie laten printen door verschillende self-publishing platformen. Het was interessant om te zien hoe de zelfde inhoud op een heel andere manier werd weergegeven door de vooraf bepaalde template’s van de self-publishing platformen. Zo was er bijvoorbeeld bij een platform geen mogelijkheid om ander papier te kiezen dan cream, white glossy en white matt.

this_book05

“A colored background makes the book look more ‘fancy’.”

Asja Keeman (1990) en Anna Laederach (1990) zijn in 2015 afgestudeerd aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten, Arnhem als grafisch ontwerpers. Tijdens hun studie volgden zij de minor ‘design research’ hierdoor kijken ze met een kritisch oog naar de wereld om hun heen en initiëren zij tegenwoordig allebei zelfstandig individuele projecten.

Meer info:
Asja Keeman
www.asjakeeman.com
Anna Laederach
www.annalaederach.com
Maaike Lauwaert
www.maaikelauwaert.com