De Monsterkamer

Team Thursday over papier

Sinds 2011 interviewt De Monsterkamer ontwerpers over papier. Wat is hun favoriete papier, wat zijn hun inspiratiebronnen en hoe zien zij de toekomst van papier? De vragen zijn steeds dezelfde, de antwoorden verrassen.

Wat is jullie favoriete papier en waarom?
Op dit moment zijn we een uitnodiging aan het zeefdrukken op grijsboard, witte inkt steekt hier erg mooi bij af. Grijsboard is heel grof en goedkoop, maar heeft ook een bepaalde esthetiek: als je van dichtbij kijkt, zie je heel veel verschillende kleuren vezeltjes (rood, blauw, geel, bruin). Ook Olin Absolute White 50 g/m2 Olin wordt in vijf tinten en drie oppervlakten aangeboden. Enveloppen zijn in Olin Regular verkrijgbaar met en zonder binnendruk. Geschikt voor offset en zeefdruk, blindprägen, stansen, foliedruk en rillen.is een mooi papier: er komen bij het bladeren snel vouwtjes en kreukjes in, maar we zijn bezig met het ontwerp van een boekje waarvoor we daar juist naar op zoek zijn. Misschien komt het doordat we nog niet zo lang bezig zijn, maar favoriet papier is, net als een favoriet lettertype en kleur, vaak een momentopname en dat verschilt per week.

What's with the White

We zeefdrukken regelmatig bij de Mesh Print Club in Rotterdam, onze kleine papiercollectie bestaat hierdoor vooral uit zeefdruk-minded papieren. Super glanzend donkerblauw A3 karton, grote vellen zalmroze/oranje papier, dun zwart papier met witte wolkjes zoals de omslag van een ouderwetse ordner. Geen papier dat per 1000 stuks te bestellen is bij een papierhandel, maar papier dat op is als het op is. Niet altijd handig, maar we krijgen hier wel een klein kriebeltje van als we het zien en voelen. Waar we het voor gaan gebruiken is vaak nog niet duidelijk als we het kopen, maar hier komt vanzelf een reden voor. Het papier zelf kan ook het startpunt zijn voor een ontwerp.

Een map met monsters van de papierleverancier hebben we ook, maar deze bestaat meer uit plukjes papier die we her en der hebben aangevraagd en gekregen. De map zit overvol, maar is nog lang niet compleet.

Video Vortex #6

Video Vortex #6

Kunnen jullie een voorbeeld geven van een ontwerp dat je hebt gemaakt, waarbij papier een bijzondere of juist heel functionele rol speelt?
Zojuist hebben we de identiteit gemaakt voor Video Vortex #6, een conferentie over online video. Het uitgangspunt hiervoor was databases en archivering. We hebben een kopieerapparaat en scanner gebruikt om de informatie te ordenen. Voor de poster en het selfcover programmaboekje is Munken Pure Rough 120 g/m²  Het ongestreken, zeer tactiele oppervlak van het Munken Polar Rough en de friswitte tint zorgt voor een mooie beeldweergave in combinatie met een natuurlijk papiergevoel. Dankzij de hoge opdikking kan je een lager gramgewicht gebruiken met behoud van de aangewezen dikte en stijfheid van het drukwerk. gebruikt. Door dit papier te kiezen, wordt de tactiliteit en de ‘handmade’ kwaliteit van archiveren benadrukt.

Kunnen jullie een ontwerp van een andere ontwerper aanwijzen waarvan de papierkeuze je aanspreekt?
Dexter Sinister reproduceerde The Blind Man, een magazine uit 1917. Het magazine is diapositief gekopieerd op geel krantenpapier. Het boekje is lekker fluffy en dun, de bijna zwarte volvlakken benadrukken dit nog extra. De gele kleur maakt het geen letterlijke kopie maar voegt net wat extra waarde toe en maakt het bijzonder, zodat je het wil bewaren. Het papier draagt bij aan het gevoel van reproductie; de inkt geeft zelfs nog een beetje af op je vingers zoals een ouderwetse krant.

The Blind Man 1917

The Blind Man 1917

Is het voor ontwerpers makkelijk of juist moeilijk om aan informatie over papier, papiermonster en/of collecties te komen?
De keuze voor een bepaalde papiersoort draagt veel bij aan een ontwerp, daarom is het voor ons vaak frustrerend dat we geen goed collectie-overzicht hebben. We vragen per project zo uitgebreid mogelijk papier aan bij leveranciers. Vaak selecteren we papier op een bepaald soort gevoel/uitstraling zonder veel te weten over de kosten, milieuvriendelijkheid en verkrijgbaarheid. Soms loop je dan tegen onverwachte obstakels aan, maar hoe langer we bezig zijn met onze studio, hoe meer we hier ook over leren. Qua informatie over duurzaamheid in een drukproces is een site als lovelyasatree.com erg handig.

Het is lastig om een volledige papiercollectie te krijgen, ons wordt steeds verteld dat de papierleveranciers dat niet meer doen door bezuinigingen. We zien dit echt als een gemis, het zou fijn zijn om een compleet overzicht van papiermonsters te hebben en ze goed te kunnen vergelijken. Nu doen we dit uiteindelijk vaak bij de drukker zelf.

Welk papier zouden jullie graag willen gebruiken?
We zouden zelf graag nog een keer iets willen drukken op roze krantenpapier als de Italiaanse krant La Gazetta dello Sport. Deze krant heeft een lekker formaat en het roze dunne papier is heel verleidelijk.

Ook zouden we wel een keer willen werken met Chromolux, Chromolux® 700 is een wit, eenzijdig castcoated papier en karton met een hoog glanzende en extreem gladde voorzijde en witte, ongestreken achterzijde. in contrast met de ongestreken papieren waar onze voorkeur normaal naar uitgaat.

Interview door De Monsterkamer met Team Thursday