De Monsterkamer

Te gast in De Monsterkamer: Rina Aoki uit Echizen Paper Village in Japan

Donderdagavond 21 maart, tijdens de Inloop + borrel in De Monsterkamer, is bij ons te gast Rina Aoki uit het Echizen Paper Village in Japan.

Rina Aoki, Echizen Paper Village

Rina Aoki komt uit het Echizen Paper Village in Japan, dat een geschiedenis heeft van 1.500 jaar. Japans papier, washi, wordt gemaakt van hoofdzakelijk drie materialen, zoals kozo (moerbeien), mitsumata en gampi. Behalve deze drie belangrijkste grondstoffen, maken ze  in Echizen ook papier van hennep, bamboe en houtpulp.

Hieronder een citaat uit een reisverslag van Nancy Knaap, restaurator. Zij bezocht Echizen Paper Village in 2009.
“Echizen is al meer dan 1500 jaar een belangrijk regionaal centrum. Volgens een legende leerde een mysterieuze vrouw uit Korea 1500 jaar geleden de mensen in Fukui papier te maken. Vervolgens verdween ze op onverklaarbare wijze in de rivier boven het dorp, reden om haar Kawa-kami Gozen te noemen (= rivier-boven, vrouwelijke god). Deze godin van het papierscheppen wordt nog altijd aanbeden (in elke werkplaats hangt ergens een beeldje van haar aan de muur). Elk jaar in mei vindt er een festival plaats rond deze papiergodin en twee andere locale goden. Eens in de 33 jaar is er een speciaal festival; dan dalen de goden af naar het dorp voor de viering; 2009 was zo’n speciaal jaar. Tijdens ons bezoek werd er al hard gewerkt aan de productie van speciaal papier voor het festival. Echizen is een van de weinige plaatsen waar zóveel papiermakers (die bovendien het hele jaar door papier maken) bij elkaar wonen. Er zijn 67 fabriekjes waarvan de grootste 50 man in dienst heeft. Een van de papiermakers in Echizen is Rina Aoki. Ze geeft ons een rondleiding door het dorp waar ze zelf in een klein papierfabriekje werkt dat Sake etiketten, sierpapier en papier voor naamkaartjes maakt. Rina komt niet uit deze streek maar is hier door het papier maken terechtgekomen. Nadat ze in China geleerd heeft om papier te maken is ze er in Japan mee verder gegaan. Hier hangt ook het grootste vel Japans papier ter wereld (in één keer geschept) het is iets van 4 bij 7 meter en op een enorm schepraam met behulp van 12 mensen geschept.”
Lees het hele verslag: Nancy Knaap, Washi tour, 2009.

Okamoto Otaki Tempel, waar de papiergodin en twee lokale goden zijn begraven

Enkele soorten papier die in Echizen worden geproduceerd:
Hosho: (kizuki-hosho, otaka-danshi) Papier voor blockprinting, inpakpapier voor traditionele ceremoniële giften, papier voor certificaten.
Gasenshi: (gasenshi, gashi). Kalligrafiepapier, tekenenpapier, voor schilderijen in Japanse stijl, voor het kopieëren van sutras (shyakyo in het Japans) etc.
Torinoko: voor papieren deuren (fusuma), behang, blockprinting, kaarten, diploma’s etc.
Koma-gami: (komagami). Etikettenpapier voor Sake (Japanse sterke drank, gemaakt van rijst). Wenskaarten, briefpapier, enveloppen, brochures, inpakpapier, paraplu’s, etc.
Kyokushi: voor certificaten, diploma’s, naamkaartjes, wenskaarten, aquarellen, etc.

Tijdens haar presentatie in De Monsterkamer zal Rina een film 1990 laten zien over de fabriek. Ook neemt ze enkele papiermonsters mee. Lees meer over Echizen Paper Village in Japan: www.echizenwashi.jp

Welkom! Inloop + borrel in De Monsterkamer. Tijd: 17.00–20.00. Toegang gratis, drankjes € 1,-, Sake € 2,-