De Monsterkamer

Tactiele inkt bij D(esign)-day

Bij tactiele inkt denk je aan voelbare inkt, deze kan sinds kort worden geproduceerd onder de naam 2,5D printing. De naam verklapt het al: een printtechniek die tussen 2D en 3D in zit. Het is een speciale inktjet printtechnologie die wordt ontwikkeld op de Research en Development afdeling bij Océ Technologies BV (Canon Group) in Venlo. Bij deze nieuwe en unieke printmethode wordt een product opgebouwd uit laagjes inkt om een reliëf te realiseren. Ontwerpers Daan de Haan en Jannie Schmitz kregen de mogelijkheid om als eersten te onderzoeken wat de potentie is van de 2,5D printtechnologie.

Tijdens D(esign)-day in Maastricht zullen Daan de Haan en Jannie Schmitz tijdens een lunchlezing op zondag 1 juni 2014 meer vertellen over hun werkwijze en willen andere ontwerpers en het publiek graag laten zien wat er met deze techniek allemaal mogelijk is.

89dd4982-a5fb-4c24-a313-792decf68cf0

De samenwerking met Océ Technologies BV is ontstaan toen Daan de Haan in 2013 een relatiegeschenk ontwierp voor de provincie Limburg. Aan de hand van GIS-informatie (Geografisch Informatie Systeem) bouwde hij een compositie van honderden kegeltjes wat een driedimensionale voorstelling van de provincie moest voorstellen. Om het ontwerp te produceren nam hij contact op met Océ, omdat hij wist dat zij bezig waren met het ontwikkelen van de speciale printtechnologie. De provincie Limburg is de eerste formele opdrachtgever voor het inzetten van deze methode. Daan de Haan en Jannie Schmitz hebben vervolgens een half jaar lang met de Research en Developmentafdeling mogen samenwerken om alle mogelijkheden van de techniek uit te testen. Ze hebben de techniek 2,5D printing genoemd omdat het om reliëfs gaat in plaats van objecten en er inkt wordt gebruikt in plaats van kunststof. De toepassingen van de techniek zijn uiteenlopend; hout, spiegels, glas en keramiek hebben de test al doorstaan en het is mogelijk om in alle kleurschakelingen te werken. Ook fotografisch werk en illustraties kunnen worden voorzien van een tactiele laag.

Relatiegeschenk provincie Limburg in 2,5D.  Ontwerp door Daan de Haan in samenwerking met Océ Technologies BV.

Relatiegeschenk provincie Limburg in 2,5D.
Ontwerp door Daan de Haan in samenwerking met Océ Technologies BV.

D(esign)-day is een eigenzinnig podium voor binnen- en buitenlandse ontwerpers, die ontwerpen én maken. Dit jaar vind de negende editie van het evenement plaats van 30 mei t/m 1 juni, ditmaal in de Timmerfabriek in Maastricht. Bij D(esign)-day vind je geen massaproductie of dertien in een dozijn, maar unica of kleine series met een beperkte oplage. Er zijn ontwerpers aanwezig vanuit een breed scala van disciplines, waarmee je direct een gesprek kunt aanknopen.

Lijkt het je leuk om zelf een 2,5D ontwerp te maken? Doe dan mee met de Océ 2point5D Design Challenge.

D(esign)-day
30 mei t/m 1 juni, 2014
Timmerfabriek
Boschstraat 5-9
Maastricht

Op de openingsavond is de entree gratis, Voor de zaterdag en de zondag bedraagt de entree 5,- per persoon. Kijk op de website van D(esign)-day voor het programma, meer informatie over het evenement of als je zelf een keer je werk wilt tonen en verkopen.

ac567025-d53e-4a0c-bc69-0093eddb225a

Bron afbeeldingen: www.designday.nl en www.daandehaandesign.nl