De Monsterkamer

-SYB- over papier

Wat is je favoriete papier en waarom?
Echt één favoriete papiersoort heb ik niet. Het hangt ook erg van het soort opdracht af en de uitstraling die wordt gevraagd. Ik ben ook niet iemand van de hele speciale soorten papier, -hoewel dat wel vaak over mij gedacht wordt-, net zo goed als dat ik niet van de bijzondere lettertypes ben. Qua papier houd ik van sterk contrasterende soorten in een boek, tenminste als dat inhoudelijk te verdedigen valt en meewerkt in het verhaal. Het heeft natuurlijk  geen zin om een gladde ongestreken soort te combineren met een opdikkend MC van dezelfde dikte. Dan zoek je de extremen op, ook qua gewicht.

Door de bank genomen hou ik erg van ongestreken papier en dan liefst ook nog een beetje ruw, zoals Polar Rough, Lynx Rough of Print White alledrie van Munken. Fotografen waar ik mee werk, zijn beducht voor het zware lithografische traject dat nodig is om op deze papiersoorten heldere en krachtige beelden te reproduceren. Maar dat lukt steeds beter.

IN-THE-SHADOWS-OF-THE-PYRAMIDS

Onlangs hebben we gewerkt met een papier dat ik nog niet kende: X-per van Fedrigoni, een ongestreken papier waar iets mee ‘uitgehaald’ is zodat je er beter op kan reproduceren. Als er toch voor een gestreken papier wordt gekozen dan kies ik vaak voor een soort met opdikking. Vroeger was dat Go! matt 1.3.

WILD-PIGEION-COVER

Kun je een voorbeeld geven van een ontwerp dat je hebt gemaakt, waarbij papier een bijzondere of juist heel functionele rol speelt?
Voor een van mijn eerste boeken, India van fotografe Cuny Janssen heb ik een omslag gemaakt van 12 velletjes 60 grams HVO die aan de bovenkant, afsnee en onderkant forst uitstaken buiten het binnenwerk en dat werkte als een soort stootkussen om de kinderportretten te beschermen maar was zelf behoorlijk kwetsbaar. De omslag van mijn eigen presentatie model is dan ook volkomen geruïneerd, maar het binnenwerk is nog puntgaaf.

INDIA-COVER

Hoe belangrijk is de papierkeuze in de ontwerpen die je maakt? Besteed je veel tijd aan het uitzoeken van papier?
Belangrijk en tegelijkertijd besteed ik er niet heel veel tijd aan. Ik val terug op wat ik al ken.

Kun je een ontwerp van een andere ontwerper aanwijzen waarvan de papierkeuze je aanspreekt?
Ik vind dat veel ontwerpers smaakvol en goed met papier omgaan, maar als het er te dik bovenop ligt, vind ik vaak dat het verhaal te veel overschreeuwd wordt.

Zijn er dingen die je mist in het huidige aanbod van papier?
Ja, een hele dunne HVO van 60 gram of minder, die niet doorslaat en die behoorlijk transparant is.

Wat is je grootste frustratie op het gebied van papier?
Heb ik niet zoveel. Ik snap dat we in een fysieke werkelijkheid leven met fysieke grenzen en beperkingen. Als er soms iets kreukt of scheurt of vervormt, tja, dat hoort er een beetje bij. Daar denken mijn klanten soms anders over. Ik heb meer frustraties over beperkingen van binden.

TWO-RIVERS-COVER

Is het voor ontwerpers makkelijk of juist moeilijk om aan informatie over papier, papiermonsters en/of collecties te komen?
Volgens mij gaat dat prima. Ik heb mijn contacten.
CRY-OUT-FOR-JOY
Interview door De Monsterkamer met -SYB-