De Monsterkamer

Sneakers en tassen van ‘papier’

In New York is het merk Civic Duty ontstaan en dit werd daar meteen een trend. De Civic Duty is een sneaker die volledig recyclebaar is omdat ze gemaakt zijn van het lichtgewicht, papier-achtige materiaal Tyvek®, dat o.a. ook voor enveloppen wordt gebruikt. De collectie is zeer kleurig en fashionable maar ook ecologisch en elk jaar zal de winst van één van de stijlen naar een goed doel gaan, gekozen door de dragers van Civic Duty. Het materiaal Tyvek®, waar de Civic Duty schoen van is gemaakt, is voorgerimpeld om de schoenen een ‘versleten’ look te geven. Het is normaal dat na verloop van tijd de kleur van de schoen een beetje vervaagt, dit geeft een extra dimensie aan de vintage look. De schoenen zijn gemaakt met lijm en kleurstoffen die milieuvriendelijk zijn. En Civic Duty sneakers zijn comfortabel, ademend, waterbestendig en zeer duurzaam. Zie ook: civicdutyshoes.com

Droog Design verkoopt een papieren reistas, ook gemaakt van Tyvek®. Het is weliswaar syntetisch papier, want Tyfek is gemaakt van kunststof. Met als voordeel dat het materiaal extreem licht, maar ook uiterst robuust is. Waterdicht, scheurvast, 100% recycleerbaar.

Tyvek® Duurzaamheidsaspecten:
• Laag additievengehalte. Tyvek® bestaat voornamelijk uit  het polymeer hoge-dichtheid-polyetheen (HDPE) zonder weekmakers. Tyvek® voegt geen beperkte chemicaliën toe die genoemd worden in Europese richtlijnen zoals RoHS (2011/65/EU) of stoffen die door de Europese stoffenwetgeving REACH worden aangeduid als zeer ernstige zorgstoffen (SVHC).
• Lichtgewicht. Tyvek® biedt een optimale verhouding tussen sterkte en gewicht. Het lage gewicht kan resulteren in een lager energieverbruik tijdens het transport in vergelijking met zwaardere, concurrerende producten.
• Meer doen voor minder. Een goed product maken met minder materiaal betekent een lager verbruik van energie en grondstoffen, en minder afval aan het eind van de levenscyclus van het product.
• Recyclebaarheid. Tyvek® is gemaakt van hoge-dichtheidpolyetheen (HDPE) en kan worden gerecycled

Meer op http://www2.dupont.com