De Monsterkamer

Schalen van Aardappelen, Groente en Fruit

Vorig jaar schreef Renée Boute voor de Monsterkamer al over haar project AGF Klasse 3, waarbij mensen op een smakelijke manier op de hoogte worden gebracht van de grote hoeveelheid groenten en fruit die ieder seizoen worden afgekeurd. Nu is er als vervolg op dit project een beperkte collectie schalen geproduceerd.

Aardbei en appel

Aardappelen, groenten en fruit (AGF) worden binnen de agrarische sector in een drietal klassen onderscheiden. Klasse 1: de ‘perfecte’ soorten die in de supermarkten belanden. Klasse 2: deze heeft een afwijking tot ongeveer 10 procent van het ideaalbeeld en is op de markt te koop. Daarnaast wordt klasse 3 onderscheiden.

Vandaag de dag komt de AGF Klasse 3 niet eens meer bij Nederlandse Voedselbanken terecht, ook al is de vraag vanuit de voedselbanken naar deze producten groot. Een enkele teler neemt zelf het initiatief om zijn afgekeurde producten bij de voedselbank af te leveren, dit betreft echter maar een klein percentage van de Klasse 3 groenten.

Na het inzamelen van de Klasse 3 producten bij diverse kwekerijen is het gelukt om, na lang experimenteren bij een ambachtelijke papiermakerij, pulp te vervaardigen van de diverse groenten en fruit. Dit heeft geresulteerd in materialen die zich onderscheiden door hun eigen unieke kleur, geur en textuur.

Diverse schalen gestapeld

Diverse schalen, van boven gezien

In deze collectie vindt u fruit en groenten schalen gemaakt van Klasse 3 producten. Zo is er bijvoorbeeld een fruitschaal gemaakt van afgekeurd fruit, waardoor dit toch nog in een fruitschaal belandt. De groenten en fruit pulp zijn vervolgens in mallen geperst en op hoge temperatuur gedroogd, waardoor groenten- en fruitpulp schalen zijn ontstaan.

De schalen zijn beschermd tegen water met een natuurlijke coating. De productietechniek en de coating zorgen ervoor dat de schalen gewoon jaren mee kunnen.

Gele paprika en aubergine

Naast de kleurrijke schalen is er een speciale editie schalen ontwikkeld, waarbij er is gespeeld met 2 ingrediënten, kleurenvlakken en dubbele lagen. Denk aan een schaal waarvan een helft van aardbeien is gemaakt, en de andere van appel. Deze schalen zijn alleen leverbaar op groot formaat.

Meer informatie: Reneeboute.nl