Over ons Veelgestelde vragen Colofon | Adres Loods 6 KNSM-laan 231 1091 LC Amsterdam ![]() | Contact +31 (0)20-6204213 info@monsterkamer.nl |
Sandra Kassenaar over papier
Sandra Kassenaar
01/02/2015
Ontwerpers over Papier
Wat is je favoriete papier en waarom?
Ik houd erg van recycled papier, zoals Revive of Cyclus, vooral in combinatie met een mooie witte gloss. Het contrast tussen de papiersoorten die naast elkaar gebruikt worden vind ik belangrijk, dat geeft de mogelijkheid om binnen je ontwerp onderscheid te maken (tussen verschillende gedeeltes in de publicatie bijvoorbeeld). Maar ik heb Revive inmiddels zo vaak gebruikt dat ik ook graag verder kijk. Ik heb vorige week voor Het Nieuwe Instituut wat mappen gedrukt op Casing, een soort bruin/roze pakpapier dat eenzijdig iets glanst, prachtig, misschien wel een nieuwe favoriet.

Affiche voor de tentoonstelling ‘Sicco Mansholt – Een goede Europeaan’, Het Nieuwe Instituut, herfst 2014. Verschillende uitingen gedrukt op Revive
Kun je een voorbeeld geven van een ontwerp dat je hebt gemaakt, waarbij papier een bijzondere of juist heel functionele rol speelt?
Wat mij betreft speelt papier altijd een functionele rol en ondersteund de papierkeuze je redactionele beslissingen in het ontwerp. Het boek As if an entrance is over there van Edward Clydesdale Thomson is een extreem voorbeeld. In dit boek zijn 6 verschillende soorten papier gebruikt: Cyclus Offset, Fluweel, Lessebo Design Natural, Magno Satin, Munken Lynx en Soporset.

As if an entrance is over there, Edward Clydesdale Thomson, 2012, uitgegeven door Lecturis
Edwards werk gaat vaak over representatie, ik zocht naar een manier om dit thema in zijn werk te vertalen naar de structuur van de publicatie. Elk hoofdstuk is een combinatie van enerzijds tekst en anderzijds een patroon, alle pagina’s zijn om te vouwen. Ieder hoofdstuk heeft haar eigen papiersoort en Pantone kleuren. De patroonzijde van het boek zijn patronen die de kunstenaar en ik samen hebben ontwikkeld, geïnspireerd op het essay of het interview aan de andere kant van de pagina. Dit boek is mogelijk gemaakt door de Lecturis Award, een prijs voor jonge kunstenaars waar drukkerij Lecturis een budget beschikbaar stelt aan de kunstenaar om een publicatie te maken. De drukkerij speelde een grote rol in de productie van dit boek, ze waren erg betrokken en dachten mee hoe we dit omvouwbare boek konden realiseren. Een bijzondere samenwerking.

As if an entrance is over there, Edward Clydesdale Thomson
Hoe belangrijk is de papierkeuze in de ontwerpen die je maakt? Besteed je veel tijd aan het uitzoeken van papier?
Heel belangrijk, ik vind het ook altijd leuk om door de papier collecties te gaan en te kijken welk gevoel het affiche, de flyer of de publicatie moet krijgen. Op dat moment wordt het ontwerp tastbaar. Ik vraag ook vaak een aantal A4 vellen van het papier op bij de leverancier om zo wat printjes te kunnen maken op het juiste papier.

As if an entrance is over there, Edward Clydesdale Thomson
Kun je een ontwerp van een andere ontwerper aanwijzen waarvan de papierkeuze je aanspreekt?
Karel Martens en Armand Mevis waren mijn docenten aan de Werkplaats Typografie, ik heb een hoop van hen geleerd. In de (fantastische maar helaas hopeloos verouderde) collectie rode banden van Buhrmann Ubbens die op de WT staat liet Karel me eens de pakpapieren zien, waaronder ook het Gustav Wasa dat hij gebruikte voor het omslag van Printed Matter. Een mooie referentie naar de onverwachte papiersoorten die hij gebruikt om zijn eigen prints op te maken. Ook in de ontwerpen van Mevis en Van Deursen is de papier keuze altijd een belangrijk onderdeel van het object, teveel mooie voorbeelden om op te noemen. Armand leerde me hoe belangrijk het is een papier dummy te laten maken voordat iets naar de drukker gaat.

As if an entrance is over there, Edward Clydesdale Thomson
Zijn er dingen die je mist in het huidige aanbod van papier?
Colorado had prachtige kleuren in het assortiment die niet meer worden gemaakt, nanking bijvoorbeeld, zonde dat het er niet meer is.
Wat is je grootste frustratie op het gebied van papier?
De eindeloze kleine mapjes of waaiers. Het lijkt erop dat de tijd van een volledige collectie (zoals Buhrmann Ubbens die maakte bijvoorbeeld) voorbij is. Dat maakt het aanbod gefragmenteerd en een overzicht onmogelijk.
Is het voor ontwerpers makkelijk of juist moeilijk om aan informatie over papier, papiermonsters en/of collecties te komen?
De Monsterkamer maakt het een stuk makkelijker.

As if an entrance is over there, Edward Clydesdale Thomson
Hoe zie je de toekomst van papier?
Ik zou graag positief willen eindigen, maar zie de toekomst van papier wat somber in. De grafische industrie wordt meer en meer gedwongen om financiële beslissingen te maken, collecties worden kleiner en bijzondere soorten verdwijnen.
Interview door De Monsterkamer met Sandra Kassenaar