Over ons Veelgestelde vragen Colofon | Adres Loods 6 KNSM-laan 231 1091 LC Amsterdam ![]() | Contact +31 (0)20-6204213 info@monsterkamer.nl |
Riskante projecten van MM Artbook Printing & Repro
Marcel Meesters
01/03/2014
Gastartikelen
Papier & Innovatie
De drukkerswereld is de laatste 15 jaar enorm veranderd, tijd en geld is er niet meer en voor veel drukkers is het alleen nog een strijd om te overleven. Bezig zijn met innovatie en papier is er vaak niet meer bij. Volgens mij zijn o.a. deze 2 punten belangrijk om te overleven als drukker:
- Je onderscheiden.
- Net niet dát doen wat de rest doet.
Dit maakt je als drukker sterk en – heel belangrijk – het houdt je creatief. Voor mij is innovatief zijn met papier iets waar ik dagelijks mee bezig ben. De uitdaging om juist wel op dát papier te drukken waar je niet op kúnt drukken is wat wij constant doen. Als blijkt dat het echt niet gaat, dan zoeken we naar het beste alternatief.
Het bedrijf MM Artbook Printing & Repro telt twee personen: mijzelf en Gundula Seraphin. We zijn gevestigd in Luxemburg en Heerlen en hebben alles in huis wat nodig is voor het maken van een boek behalve – grappig genoeg – de drukpers zelf. Het drukken gebeurt steeds bij 2 dezelfde drukkerijen. Daar sta ik zelf aan de pers. Op deze manier maken wij zo’n zeventig, tachtig boeken per jaar.
Ik leerde het vak in de praktijk, bij drukkerij Deurenberg in mijn geboorteplaats Kerkrade. Tegelijkertijd volgde ik diverse grafische opleidingen in Eindhoven en Utrecht. Vervolgens werkte ik twintig jaar lang bij diverse drukkerijen in Nederland, Duitsland, België en Australië. Dat waren niet de minste, zoals Salto in Oud-Rekem en Rosbeek in Nuth. In 2007 werd me aangeboden om drukkerij Rosbeek over te nemen. Na lang wikken en wegen besloot ik (vooral uit financieel oogpunt) het niet te doen. Dit was een van de zwaarste beslissingen uit mijn carrière.
In 2010 begon ik voor mezelf met MM Artbook Printing & Repro. Het bedrijf staat of valt met een goede communicatie. We werken in een klein team van specialisten die elkaar precies aanvoelen en aanvullen. De kennis en ervaring in deze groep is uniek en groeit zelfs nu nog bij ieder boek waar we aan werken. Wij bepalen en sturen het hele proces zelf en doen ook zelf de complete lithografie.
We werken vooral voor musea, grafisch vormgevers en kunstenaars wereldwijd. Om constant op het allerhoogste niveau te blijven werken en op ieder moment te weten wat er speelt moet je de lijnen zo kort mogelijk houden en dat kan het beste als er maar weinig lijnen zijn en de groep klein is. Een ander voordeel van een kleine team is de flexibilteit in arbeidsuren.
De juiste papierkeuze is volgens mij de fundering van een boek. Is die keuze niet goed dan blijf je dat voelen en zien. Welk papier de juiste keuze is wisselt per boek. Bij het ene boek is het Lessebo bij het andere Munken Lynx. We zoeken mee naar de juiste papiersoorten en drukken bijna altijd een persproef op 3 diverse papiersoorten om samen met de klant de beste keuze te maken. Een voorkeur voor een bepaald papier heb ik niet, het zoeken naar steeds weer andere papiercombinaties en papiersoorten is mijn passie.”
Ik heb enkele boeken bij elkaar gezocht waar ik graag iets over vertel:
Jumex
Voor het papier van de cassette gebruikten we een oude techniek die in het engels bekend staat als speckeltone. Elk vel Colorplan Mandarin is voorzien van groene verfspatten, niet één omslag of cassette is gelijk. Ieder boek is een uniek exemplaar.
Volume 1 – La Fundación Formaat: 190 mm x 260 mm staand Omslag: hardcover, Colorplan Mandarin embossed texture 135 g Druk: 1/0 foliedruk op rug Schutbladen: 2 x 4 pagina´s Ingres Elfenbein 100 gm2 Binnenwerk: 232 pagina´s Munken Print white 1.5 / 115 gm2 Druk: 4/4 cmyk Binden: hardcover genaaid gebonden, ronde rug Volume 2 – La Colección Formaat: 190 mm x 260 mm staand Omslag: Hardcover, Hahnemühle pro Arte Ingres 100 gm2 Druk: 1/0 folie druk op rug Schutbladen: 2 x 4 pagina´s Ingres Elfenbein 100 gm2 Binnenwerk: 184 pagina´s Munken Print white 1.5 / 115 gm2 Druk: 1/1 zwart 192 pagina´s Profibulk 1.1 / 150 gm2 Druk: 4/4 cmyk Binden: hardcover genaaid gebonden, ronde rug, 1.5 mm platten
Damien Hirst – Spot catalogue
De lithografie en de gehele organisatie en coördinatie van dit boek heeft 2,5 jaar geduurd. Het drukken nam 3 weken (in 3 ploegen) in beslag. Het binden 9 maanden.
Formaat: 228,6 mm x 279,4 mm, staand. Omslag: hardcover, Durabel bibliotheeklinnen wit. Druk: 1 blindpreeg op rug, voorplat en achterplat. Schutbladen: 2 x 4 pagina´s Colorplan turquoise voor, Colorplan park green achter. Binnenwerk: 25 tussenbladen, Butterfly 250 g, 25 diverse kleuren. Druk: 2/0 foliedruk, rood en zwart, 25 verschillende bedrukkingen. 116 pagina's Biotop3 next, 80 g. Druk: 4/4 cmyk. 756 pagina's Galaxy supermat 150 g. Druk: 6/6 cmyk + pantone cool grey 1 + pantone 200. 32 pagina's Galaxy supermat 150 g. Druk: 7/7 cmyk + pantone cool grey 1 + pantone 200 + goud. Binden: hardcover genaaid gebonden, rechte rug, 3 mm grijsbord. Cassette: 6 mm grijsbord rondom beplakt met Peyer Neuleinen 120 g. Druk: 5/0, zeefdruk wit waaroverheen cmyk. Binnen beplakt met Caribic colour 170 g. Gewicht: 7,5 kg inclusief de cassette.
De maximale rugdikte die machinaal te verwerken is, is 73 mm. Er moesten diverse machinale dummies gemaakt worden om te zien of de rug niet dikker werd dan 73 mm. Gezien de omvang moesten we bedrukte dummies maken. Tijdens de productie bleek het papier een paar honderdste mm dikker te zijn dan vereist, hetgeen betekende dat we weer van vooraf aan konden beginnen met een nieuw papier zoeken en nieuwe persproeven maken.
Het gehele boek is in een zeer fijn raster van 300 dpi gedrukt. Het boek is gebonden in koudlijm en er zijn diverse verstevigingen aangebracht. De casette bestaat uit 2 lagen grijsbord van 2 x 2,4 mm en 1 laag eenzijdig witbord van 1.2 mm zodat de buitenhoeken zo strak mogelijk zijn. Het papier aan de buitenkant van de cassette is eerst geheel in zeefdruk wit bedrukt. Dit wit moest precies dezelfde kleur zijn als het witte bandmateriaal van het boek. Als laatste kwam er nog een glanzende spot UV-lak over de spots op de casette. In de casette zitten 2 stroken van 3 mm grijsbord die precies passen tussen het boekblok en de iets grotere band. Dit voorkomt het doorzakken van het boek in de casette.
Lithografie: 648 beelden digitaal aangeleverd en 650 scans. Kleur en beeldcorrecties individueel aan ieder beeld. Achtergrond gelijk zetten bij 75 % van de beelden. Eerste proefronde 168 din A1 digitale beeld proeven. Tweede proefronde 135 din A1 digitale kleurproeven. 5 persproeven op diverse papiersoorten. De gehele opmaak is in Freehand aangeleverd, kenners weten wat dit voor ons heeft betekend.
De verantwoordelijkheid en het risico dat een project als dit met zich meebrengt is niet te omschrijven. Iets aan toeval overlaten kan grote gevolgen hebben. De mensen waarmee we dit boek hebben kunnen maken, produceren al vele jaren boeken en kunnen met deze verantwoordelijkheid overweg. Het kunnen omgaan met spanning en daarbij ook nog een hoogstaand produkt maken is de belangrijkste criterium geweest bij het zoeken naar de juiste mensen. Boekbinderij van Waarden heeft dit boek perfekt gebonden, dit mag gezegd worden.
Door Marcel Meesters