Over ons Veelgestelde vragen Colofon | Adres Loods 6 KNSM-laan 231 1091 LC Amsterdam ![]() | Contact +31 (0)20-6204213 info@monsterkamer.nl |
Richard Draaijer over papier
Richard Draaijer
02/10/2015
Ontwerpers over Papier
Wat is je favoriete papier en waarom?
Ik gebruik vaak Multidesign, omdat dit papier zich erg goed leent voor huisstijlen, boeken en andere uitingen. Het enige is dat de fabriek failliet is gegaan en het papier enige tijd lastiger verkrijgbaar was. Dat zorgde ervoor dat ik laatst bij een herdruk in de problemen kwam, omdat de drukker meldde dat niet alle gramgewichten voorradig waren in verband met het faillissement. Maar gelukkig werd ik enorm geholpen door Papyrus. Ik heb hen gebeld om te vragen of nog ergens nog wat zou liggen. Een paar dagen later belden ze op om aan te geven dat ze toch nog ergens een voorraad te pakken hadden kunnen krijgen. Huisstijl herdrukt en nu maar hopen dat de fabriek een doorstart maakt. (Noot van de redactie: Multidesign is een Papyrus brand, inmiddels weer beschikbaar op alle gramgewichten).
Kun je een voorbeeld geven van een ontwerp dat je hebt gemaakt, waarbij papier een bijzondere of juist heel functionele rol speelt?
Voor de huisstijl van een notairskantoor heb ik Multidesign gebruikt vanwege het feit dat de kleur van het wit erg mooi is en de opaciteit bij 100 grams ook nog heel goed werkt. Niet te veel maar zeker niet te weinig. Daardoor is het volvlak op de achterzijde subtiel zichtbaar en is de kleur op snee goed te verwerken door de drukker.
Hoe belangrijk is de papierkeuze in de ontwerpen die je maakt? Besteed je veel tijd aan het uitzoeken van papier?
Voorheen bracht ik met plezier enorm veel tijd door met de diverse collecties en vooral de boekjes waar toepassingen in getoond werden, voorzien van diverse veredelings technieken. Die worden tegenwoordig minder gemaakt en papierleveranciers produceren niet veel collecties meer. Dit heeft tot gevolg dat de papierkeuze zich steeds meer beperkt tot de bekendere soorten – wat ik wel jammer vind –.
Kun je een ontwerp van een andere ontwerper aanwijzen waarvan de papierkeuze je aanspreekt?
Op zich let ik niet heel erg op andere ontwerpers maar kijk vooral naar het gebruik van papier en het doel waarvoor het ontwerp is gemaakt. Zo vind ik het magazine Salt en het blad Puur Natuur van Natuurmonumenten goede voorbeelden. Beide magazines zijn gedrukt op houtvrij papier en beiden op verschillend papier. Salt is een buitensportblad waarbij vormgeving en fotografie erg mooi uitkomen passend bij de sfeer van de onderwerpen. Datzelfde geldt in mijn optiek ook voor Puur Natuur (gedrukt op 80 g/m2 Soporset. PEFC gecertificeerd).
Zijn er dingen die je mist in het huidige aanbod van papier?
Wat ik altijd als een nadeel heb ervaren is het feit dat je bij huisstijlen beter eerst kunt kijken naar de enveloppen en dan pas naar het papier. Enveloppen zijn vaak beperkt in de uitvoering vanwege ronde of rechte hoeken, kleur van de binnendruk in relatie tot het papier en de kleuren waarmee het papier bedrukt gaat worden. Met name de binnendruk is vaak erg bepalend. Ook afwijkende formaten zijn beperkt leverbaar en zijn vaak weer heel kleurrijk of glimmend. Zeker in een tijd waarbij oplagen steeds lager worden, speelt dit parten.
Wat is je grootste frustratie op het gebied van papier?
Frustraties ervaar ik niet maar het is altijd wel lastig om het belang van papierervaring bij klanten over te brengen. Klanten zijn vaak niet uit op het gevoel dat papier kan overbrengen. Zij zien papier eerder als een noodzakelijk kwaad.
Is het voor ontwerpers makkelijk of juist moeilijk om aan informatie over papier, papiermonsters en/of collecties te komen?
Collecties worden steeds minder gemaakt waardoor ontwerpers minder geïnformeerd worden. Sommige drukkerijen en papierleveranciers doen wel moeite om workshops of bijeenkomsten te organiseren. Helaas lukt het me niet vaak genoeg om daarbij aanwezig te zijn.
Hoe zie je de toekomst van papier?
Digitaal drukken is al jaren bezig met een opmars en gelukkig worden steeds meer papiersoorten geschikt gemaakt voor digitale druk. Daardoor kun je vaker mooie resultaten bereiken met deze vorm van drukken, ook in kleine oplagen. Wat ik prettig vind is dat sommige drukkerijen enkele stuks als oplage mogelijk maken. Daardoor kun je nog eens wat bijzonders voorstellen en realiseren, zonder dat het pas interessant wordt bij een oplage van 100 stuks of meer.
Interview door De Monsterkamer met Richard Draaijer