De Monsterkamer

Voor de gek! Follies in Nederland. Edith Gerritsma

Edith Gerritsma en Andrea Hijmans kwamen naar De Monsterkamer om papieradvies te krijgen voor het boek Voor de gek! Follies in Nederland.

Sommige mensen willen een tempeltje in de tuin. Of een hagelnieuwe ruïne, precies op de grens van hun buiten. Follies worden ze genoemd, oftewel dwaasheden: rare, onverwachte bouwwerken, neergezet in het landschap. Zonder functie, of in elk geval niet gebouwd vanuit nuttigheidsdenken. Ze passen in een traditie die teruggaat tot de 18 e eeuw, maar nog altijd springlevend is. Ons land blijkt er vol mee te staan.
Een hagelnieuwe ruïne.
Een vissershuisje midden in het bos.
Een hazelnoot waar je in kunt.
Zelfgebouwde forten en nepkastelen.
Villa’s voor vogels …
Kortom: bouwsels die je voor de gek houden. Ze zijn niet wat ze lijken, ze staan niet waar ze moeten staan, doen niet waar ze voor bedoeld lijken en zijn vaak ook nog eens gebouwd van afwijkende, dwaze materialen, die de beschouwer eveneens op het verkeerde been kunnen zetten. Ze sieren menig park, bos, tuin of stad.

In Voor de gek! Follies in Nederland gaan fotograaf Edith Gerritsma en journalist Andrea Hijmans op zoek naar voorbeelden van ‘dwaasbouw’. Ze belichten oude en nieuwe follies, hun verschijningsvormen en hun rol in het landschap. Wie bouwen ze, wat bouwen ze en waarom? Vanwaar die opmars? En hoe kunnen we zorgen dat dit fantastisch erfgoed ook in de toekomst behouden blijft? Het boek brengt meer dan 150 follies uit alle provincies van ons land in beeld. In de vormgeving zelf zit ook een folly-element verscholen…


← Vorige
Volgende →