De Monsterkamer

The Universal Photographer. Jeremy Jansen

Ontwerper Jeremy Jansen zocht papier voor het boek The Universal Photographer van Anne Geene en Arjan de Nooy. Hij heeft gezocht in onze online database en vond twee geschikte papiersoorten.

Deze monografie introduceert het leven, werk en de opvattingen van universeel fotograaf U. (1955 – 2016), een man die meer foto’s produceerde van meer verschillende onderwerpen in meer verschillende stijlen dan welke fotograaf dan ook tot nu toe. In U. zien we talloze kenmerken van andere fotografen, filosofen, wetenschappers en verzamelaars terug, maar het dichts bij zijn karakter staan wellicht de twee hoofdpersonen uit Flaubert’s roman Bouvard en Pécuchet. Net als zij had U. een neiging tot kopiëren, verzamelen en studeren en net als hen ontbrak het hem aan gezond verstand. Dit resulteerde in vreemde methodes, opmerkelijke voorkeuren en naïeve oplossingen voor zelf-gecreëerde problemen.

Naast een monografie over U. toont The Universal Photographer een inzicht in de visie van Geene & De Nooy op het medium fotografie die wordt gekenmerkt door relativisme en licht absurdisme. Maar bovenal is dit boek een viering van de fotografie. Haar belangrijkste eigenschap – het kopiëren – wordt tot grote hoogten gedreven door U.’s onbevangen aanpak. Indien de geschiedenis van de fotografie beschouwd wordt als foto’s van foto’s van foto’s, nodigt U.’s werk wellicht uit tot nog meer foto’s. Of, in de woorden van Bouvard en Pécuchet: Niet over nadenken! We kopiëren het!


← Vorige
Volgende →