De Monsterkamer

The Critical Makers Reader: (Un)learning Technology. Loes Bogers

Loes Bogers kwam naar De Monsterkamer om papier uit te zoeken voor het boek The Critical Makers Reader: (Un)learning Technology.

Een decennium geleden waren veel mensen ontzettend enthousiast over de mogelijkheden van 3D-printers en andere doe-het-zelftechnologie. Tegenwoordig schudden makers in toenemende mate hun aanvankelijke blinde enthousiasme af om alles numeriek te besturen, opnieuw een interesse in sociaal-culturele geschiedenis en toekomst te ontdekken en bewust te worden van de ecologische en economische implicaties van digitale machines die materialen transformeren. Een opeenstapeling van kritiek heeft collectief geregistreerd dat geen enkele tool, service of software goed, slecht of neutraal is – of wat dat betreft zelfs gratis. We zijn op een kruispunt beland, waar een reflectieve pauze samenvalt met nieuwe kritieke initiatieven die in verschillende disciplines opkomen.

Wat was maken? Wat is maken? Wat zou maken kunnen worden? En hoe zit het met ‘ontmaken’? De Critical Makers Reader bevat een reeks mensen uit de praktijk en wetenschappers die deze vragen behandelen. Samen pakken ze kwesties van technologisch maken en de raakvlakken met (ont)leren, kunst en design, institutionalisering, sociale kritiek, gemeenschapsorganisatie, samenwerking, activisme, stadsvernieuwing, sociale ongelijkheid en de milieucrisis aan.


← Vorige
Volgende →