De Monsterkamer

Stone Dealer. Akiko Wakabayashi

voorkant-stone-dealer

Ontwerper Akiko Wakabayashi kwam naar De Monsterkamer om papier uit de collectie van de Japanse leverancier Takeo uit te zoeken voor een boek dat ook in Japan gedrukt is.

Vanaf de jaren ’60 tot en met de jaren ’80 hebben handelaren in Onishi (prefektuur Gunma) groene stenen (zgn. “sanbaseki”) verkocht. Deze mannen worden stone dealers genoemd. In dit boek zijn gesprekken vastgelegd die Mariko Kuwahara heeft gevoerd met acht stone dealers tijdens een artist-in-residence project in 2015. Ondanks dat de stenen hun commerciële waarde hebben verloren zijn de stone dealers van mening dat de stenen hun unieke culturele waarde behouden hebben en ze leggen uit wat dat inhoudt, gezien vanuit hun perspectief.

Op dit moment dreigt het beroep van stone dealer te verdwijnen omdat de sierstenen die vroeger gebruikt werden in Japanse tuinen niet langer in trek zijn. Eén steenverkoper zegt: “Ook als mijn botten vergaan zijn zullen de sanbaseki mij voor altijd beschermen.”
Dit boek laat zien dat de waarde van natuurlijke objecten is gelegen in de persoonlijke verhalen en levensgeschiedenissen die ze met zich meebrengen. Het is een hommage aan de stone dealers van Onishi.

stone-dealer02 stone-dealer03 stone-dealer04 stone-dealer05 stone-dealer06stonedealer


← Vorige
Volgende →