De Monsterkamer

Sarah van Lamsweerde. Paper is a leaf that will destroy us in its fall

IMG_7812

Ontwerper Céline Wouters zocht papieradvies voor de publicatie Paper is a leaf that will destroy us in its fall van Sarah van Lamsweerde.

Met Paper is a Leaf… onderzoekt Sarah van Lamsweerde de orale traditie van de Lega – een groep mensen uit het noordoosten van de Democratische Republiek Congo – en in het bijzonder het spreekwoordenkoord dat in die cultuur een belangrijke rol speelt. Het koord bestaat uit 40-60 miniaturen die ieder een spreekwoord representeren en traditioneel als drager van wijsheid gezien worden. De betekenis van deze objecten wordt in sociale situaties geactiveerd, vaak in debat en discussie besproken en bijgeschaafd door de leden van de gemeenschap.

Hoe zou een hedendaags sprekenwoordenkoord eruit kunnen zien? Welke objecten, verhalen en acties geven zicht op de kennis die we halen uit de interactie met onze dagelijkse omgeving? Samen met collega-kunstenaars Esther Mugambi en Alex Zakkas verkent van Lamsweerde in hoeverre onze individuele verhalen ons nog tot een collectief kunnen smeden. Het project roept esthetische en ethische vragen op over welke symbolen je oogsten mag uit een met Action-winkels en ‘lifehacks’ overwoekerde samenleving. Is deze toe-eigening van cultuur een dubieuze oefening of een goed uitgangspunt voor gesprek?

De 88 pagina’s tellende publicatie, ontworpen door Céline Wouters en gepubliceerd door Onomatopee, bevat objecten en spreuken van de Lega-gemeenschap en nieuwe objecten en spreekwoorden die Sarah creëerde met kunstenaars Esther Mugambi en Alex Zakkas. Daarnaast bestaat de publicatie uit teksten die inzichten bieden over Sarah’s projecten. Zoals het essay “Use your legs and you shall eat” van Tijs Goldsmidt, een poëtisch verslag van het onderzoek door van Lamsweerde zelf, “Speculators of Speech” en een tekst van Nortberto Llopis Segara over zijn werk “Monsters”.

IMG_7846

IMG_78412

IMG_7846

IMG_7839


← Vorige
Volgende →