De Monsterkamer

De Remboe. Sieger Duinkerken

Sieger Duinkerken kwam naar De Monsterkamer om papier vinden voor het boek De Remboe.

Direct na de oorlog begint Aalt van Vemde een idealistisch vakantieoord op de Veluwe: De Remboe. Hij wil een plek waar iedereen, ongeacht rang, stand of geloof vakantie kan vieren in de rijke natuur. De arbeiders uit de grote steden hebben zo’n vakantie het hardst nodig. Niet de winst, maar zo laag mogelijke prijzen staan daarom voorop.

Vrijheid, eenvoud in de natuur en een cultureel avondprogramma tekenen de Remboe. Al snel ontstaat er een groep van duizenden gasten, een Remboefamilie, die ieder jaar in de zomer bij elkaar komt. Er heerst een sfeer van saamhorigheid onder gelijken, die bij veel gasten een onuitwisbare indruk achterlaat.

Al na een aantal jaren moet er worden geloot voor een plek in het hoogseizoen. Na 20 jaar zijn er via talloze uitbreidingen meer dan 60.000 overnachtingen in drie zomermaanden. Dan overlijdt Aalt op 53-jarige leeftijd en moet het bedrijf verkocht worden.

‘Ik groeide op in de arbeiderswijk Spangen in Rotterdam en verkeerde eigenlijk mijn hele jeugd in een permanente staat van grote heimwee naar de Remboe en de bossen.’ – Hester de Boer, gast

Voor meer drukvoorbeelden op dit papier, klik hier


← Vorige
Volgende →