De Monsterkamer

Paul Cupido – Searching for Mu.
Akiko Wakabayashi

Fotograaf Paul Cupido en ontwerper Akiko Wakabayashi kwamen naar De Monsterkamer om papier uit te zoeken voor het boek Searching for Mu.

Searching for Mu komt voort uit een reis van een Noorderling naar het hoge noorden van Japan, en is tevens een ontdekkingsreis in fotografische experimenten en een paradoxale queeste naar iets wat zich eigenlijk niet zoeken laat: namelijk het niet-hebben en het niet hoeven beslissen, als overstijging van het binaire, uitgedrukt in het oude Chinese concept Wú (wat in Japan vertaald werd als Mu).

Net als in De smalle weg naar het Hoge Noorden (het Japanse karakter voor het Noorden kan ook als innerlijk of binnenland gelezen worden), het beroemde reisverslag van de Japanse dichter Basho, die in de voetsporen van grote voorgangers lange wandeltochten maakte in het 17e eeuwse Japan, betekent Paul Cupido’s zoektocht evenzeer een reis naar binnen, waarin meer uitdrukking wordt gegeven aan een persoonlijke fascinatie voor Japan en Japanse beeldcultuur door middel van sterk grafisch-getinte fotografie dan aan een journalistiek-documentaire weergave van een reis.

Mysterieuze landschappen en geïsoleerde stadsbeelden worden afgewisseld door een paar intense portretten en een enkel naakt, een waarvan – een vrouw liggend met opgetrokken knieën achter wat een besneeuwd raam lijkt – als genummerde en gestempelde, losse print aan de binnenzijde van het gevouwen omslag te vinden is. In dat omslag bevind zich tevens een essay in de vorm van een brief aan de kunstenaar, geschreven door Taco Hidde Bakker.


← Vorige
Volgende →