De Monsterkamer

Origami bloempot. Nino de Jager

origami-bloempot

Nino de Jager van Into de Cycle bedacht deze innovatieve origami bloempot.

“In 2014 kwam het idee om producten te gaan ontwikkelen die bijdragen aan een duurzame toekomst. Het moesten simpele en toegankelijke producten zijn. Iets dat echt gebruikt wordt en het liefst producten die mensen bewust maken van de schoonheid van de natuur. Toen ontstond het idee van niet langer afval produceren, maar dit afval nuttig inzetten voor bijvoorbeeld het vruchtbaar maken van grond voor het verbouwen van nieuwe plantjes. Into the Cycle is het bedrijf dat werd opgericht en deze droom naar een duurzame toekomst wil verwezenlijken.

Het eerste product dat Into the Cycle ontwierp is een Origami bloempot. De bedoeling is dat steeds meer mensen lokaal (bijvoorbeeld vanuit huis) hun eigen biologische voedsel gaan verbouwen. Met de origami bloempot kan men zelf het wonderbaarlijke groeiproces volgen van hun eigen kruiden en groenten. Het is een zelf regulerende bloempot voor in de vensterbank waar in iedereen gemakkelijk zijn eigen producten kan kweken. De origami bloempot is gemaakt van een nieuwe generatie duurzaam, boom-vrij en waterdicht papier. Het papier bestaat uit natuurlijke mineralen en bevat geen schadelijke stoffen, zoals wel het geval is bij een plastic bloempot. De origami bloempot wordt per brievenbuspost verzonden hetgeen een hoop ruimte en CO2 uitstoot bespaart ten opzichte van pakketpost. Thuis kun je de bloempot zelf gemakkelijk en snel in elkaar vouwen.”origami1“Papier heeft het voor ons mogelijk gemaakt om een duurzaam product te ontwerpen. Geïnspireerd door de Cradle to Cradle filosofie gingen wij op zoek naar een duurzaam materiaal. Een materiaal dat het ecosysteem niet aantast en tegelijkertijd hergebruikt of biologisch afgebroken kan worden met als resultaat geen afval. Het leek ons leuk om met sloop- of pallethout aan de slag te gaan. Dit is hergebruik van grondstoffen en het heeft een hippe en duurzame uitstraling. Hoewel we hout een mooi natuurproduct vinden had het voor ons helaas te veel nadelen. Into the Cycle is een webwinkel en het verzenden van hout heeft een aantal nadelen. Hout is zwaar en groot en daarnaast is het productieproces erg arbeidsintensief. In Berlijn ontdekten we per toeval Tyvec. Dit is een materiaal dat een Duitse start-up gebruikt voor portemonnees in allerlei vrolijke kleuren. Tyvec is een enorm sterke papiersoort en kan vrijwel niet door het midden gescheurd worden. Wel is het makkelijk te knippen, waardoor het eigenlijk de ideale eigenschappen combineert van papier en stof. Een andere bijzondere eigenschap van Tyvec is dat het waterdicht is. Helaas is dit een synthetische papiersoort en daardoor niet zo milieuvriendelijk als we graag zouden zien. Dit opende echter wel onze ogen voor de mogelijkheden van papier.”

“Via De Monsterkamer heb ik onze kennis kunnen verbreden op het gebied van papiersoorten en de fabricage hiervan. Wij zochten een materiaal dat flexibel is, maar toch sterk, waterdicht en daarnaast zo duurzaam mogelijk geproduceerd. Hoewel papier in vergelijking tot bijvoorbeeld plastic (gemaakt van aardolie) al als een milieuvriendelijk product wordt beschouwd, wordt op dit gebied nog steeds geïnnoveerd. Stone Paper is het materiaal dat De Monsterkamer ons adviseerde. Stone Paper wordt, zoals de naam het eigenlijk al zegt, gemaakt van steen in plaats van hout. Het papier bestaat volledig uit natuurlijke mineralen en het heeft de unieke eigenschap dat het waterdicht is. In tegenstelling tot sommige andere papiersoorten wordt er bij de productie van Stone Paper geen chloor gebruikt.”

plantenpot

“Vervolgens wilden we met dit bijzondere papier bloempotten maken waarbij zo min mogelijk papier verspild zou worden. Ons doel was een bloempot vouwen uit één stuk papier. Al snel kwamen we uit bij origami. Origami is een vouwkunst waarbij je van één vel papier vrijwel elk voorwerp kunt maken. Er zijn oneindig veel zoogdieren, insecten, voertuigen of voorwerpen te bedenken die allemaal gevouwen kunnen worden uit hetzelfde blaadje papier. Hoewel origami meer als een kunstvorm wordt gezien, zijn er ook praktische toepassingen terug te vinden in de architectuur. Ook maken ruimtevaartorganisaties gebruik van origami bij het maken van prototypes van uitklapbare satellieten. Over het algemeen wordt plastic gebruikt als basismateriaal voor het produceren van voorwerpen vanwege de lage kosten dat dit met zich meebrengt. Vaak wordt als argument tegen papier gebruikt dat het te kwetsbaar is. Het is immers zacht, gemakkelijk te scheuren en het is niet waterdicht. Stone Paper is waterdicht, soepel en scheurvast. Dat zorgt voor nieuwe mogelijkheden en toepassingen.”

sierpot

“Papier gemaakt van steen? Het klinkt veel belovend, maar is het echt goed genoeg voor het maken van driedimensionale voorwerpen? Of moeten we het toch alleen gebruiken voor het maken van boeken, posters en ander drukwerk? Deze nieuwe waterdichte papiersoort gaf mij als ontwerper inspiratie voor nieuwe toepassingen. De origami bloempot is een product dat ten opzichte van een plastic of stenen bloempot een aantal voordelen heeft. Zo is het product licht en kan het plat worden verzonden. Hetgeen resulteert in minder CO2-uitstoot ten opzichte van pakketpost. Wij doen niet mee aan het vergroten van de plastic soep. De origami bloempot is biologisch afbreekbaar en laat geen schadelijke stoffen achter in het milieu. Bovendien heeft het design van de origami bloempot een ingebouwd waterreservoir. Dit zorgt er voor dat de plant niet vaak water gegeven hoeft te worden en automatisch de juiste hoeveelheid water tot zich neemt.”


← Vorige
Volgende →