De Monsterkamer

Opslag verliefd. Rosalie van der Does

Rosalie van der Does kwam naar de Monsterkamer om papier uit te zoeken voor het boek Opslag verliefd.

Wat doen mensen vandaag de dag met hun garageboxen? Dat vroeg fotografe Rosalie van der Does zich af. Ze zijn gebouwd als parkeerplaats voor de auto, maar hebben door de jaren heen andere functies gekregen. Van der Does startte een landelijke zoektocht waarin veel garagedeuren voor haar werden geopend.

Opslag verliefd laat zien hoe we omgaan met dat kleine stukje Nederlands grondgebied. Ook worden verhalen achter bijzondere voorwerpen uit de garageboxen verteld. In de garages zijn mensen zichzelf, worden hobby’s beoefend, geheimen bewaard en komen ideeën tot leven. Een plek die je niet vaak te zien krijgt maar waar je hier eindeloos in kunt gluren.

Rosalie van der Does (Leiden, 1996) bekijkt met fascinatie de wereld en de mensen om haar heen. Ze ziet zichzelf als “een soort antropoloog” die via het fotografisch medium patronen in ons gedrag laat zien. Eerder maakte ze Shoppen en proppen, een fotoserie over het inladen van de auto in de parkeergarage van IKEA. Ook haar serie Gezondheid! laat een onderbelicht onderwerp zien: de nies.

Van der Does maakt gebruik van een seriematige manier van fotograferen om alledaagse onderwerpen te verzamelen en te koesteren. ‘’Dat is voor mij een manier van kijken om de wereld – met een knipoog – in te delen’’. In 2020 behaalde ze met Opslag verliefd haar Bachelor of Arts cum laude aan de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie.


← Vorige
Volgende →