De Monsterkamer

Mi Casa es Tu Casa. Byrthe Lemmens

_MG_8042klOntwerper Byrthe Lemmens kwam naar De Monsterkamer om papier uit te zoeken voor de publicatie Mi Casa es Tu Casa. Het boekje is op een bijzondere manier gedrukt met o.a. braille lak, die zich nauwelijks onderscheidt van de papiertint.

Mi Casa es Tu Casa bestaat uit korte fragmenten uit de tien verschillende gesprekken. Door het bespreken van alledaagse objecten, is het makkelijk je te verplaatsen in de verhalen. De afbeeldingen komen op de tweede plaats en zijn in een transparantie lak over te de tekst heen gedrukt. Ze zijn niet gelijk goed zichtbaar; het boekje moet in een lichte hoek gehouden worden. Het gaat om tekeningen en foto’s van de objecten. Daarnaast op de cover enkele krantenknipsels. Als een reactie op de stroom sensationele media beelden van vluchtelingen die zomer, zijn de beelden in dit boekje ‘onzichtbaar’ gemaakt.

In deze publicatie vraagt kunstenares Aimée Zito Lema vluchtelingen wat ze meenamen van huis en hoe deze objecten refereren aan thuis (voelen). Ze vroeg het aan tien vluchtelingen met verschillende achtergrond en periode van vertrek. Zo sprak ze bijvoorbeeld vluchtelingen die nét in Nederland aankwamen maar ook vluchtelingen ten tijde van de tweede wereld oorlog. Het boekje ging samen met het gelijknamige kunstwerk dat Zito Lema in opdracht van G&S Vastgoed maakte; ter gelegenheid van GET LOST – art route. Het werk bevond zich in de binnentuin van het vastgoed bedrijf en bestond uit verschillende objecten uit cement, die gebaseerd waren op de gesprekken met de vluchtelingen. Het boekje was gratis verkrijgbaar op locatie.

_MG_8040kl

_MG_8041kl


← Vorige
Volgende →