De Monsterkamer

Memories of an artisan. Mark Welagen

Fotograaf Mark Welagen kwam naar De Monsterkamer om papier uit te zoeken voor zijn fotoboek Memories of an artisan.

Op een gemiddelde dag komen duizenden afbeeldingen voorbij: op straat, op de computer, telefoon of televisie. De beeldenstroom gaat zo snel dat je maar weinig aandacht aan ieder beeld afzonderlijk schenkt. Het maken van foto’s is zo gewoon geworden dat we nauwelijks de moeite nemen om bijvoorbeeld onze vakantiefoto’s aan anderen te laten zien.

De foto’s van Mark Welagen daarentegen vragen om aandacht en langdurig kijken. Niet gemakkelijk begrepen, maar direct fascinerend, zorgen ze ervoor dat mensen stoppen en opletten. In het werk van Mark zijn onderwerp en het gebruik van materiaal verweven; het is onmogelijk om het één zonder het ander te beschouwen. In zijn handen kunnen landschappen en portretten gemakkelijk transformeren in esthetische abstracte beelden die lijken op chemische reacties, wat ze in feite ook zijn. Aan de andere kant, het gebruik van papier en licht in zijn studio kan beelden creëren die ons herinneren aan landschappen en zelfs silhouetten van mensen. Dan weet je nooit precies waar je naar kijkt.

Mark is een historicus van fotografische technieken, maar hij geniet evengoed van het gebruik van wegwerpcamera’s van kringloop winkels. Sommige van zijn foto’s zijn niet eens gemaakt met een camera.


← Vorige
Volgende →