De Monsterkamer

Het meest geloofde sprookje. De Vormforensen

_MG_8318

De Vormforensen (Anne-Marie Geurink & Annelou van Griensven) kwamen naar De Monsterkamer om papier uit te zoeken voor Het meest geloofde sprookje, een kinderboek over de crisis, ons geld, geloof, beloftes, graai-culturen, hebberigheid en spattende zeepbellen.

Het boek gaat over een (bank)wezen die op een dag begint met het tekenen van cirkels. De vraag naar cirkels wordt steeds groter en groter. Iedereen wil cirkels hebben en langzaamaan bestaat de hele wereld uit cirkels. Maar dan raakt het papier op en besluit hij cirkels in de lucht te gaan tekenen. De mensen willen meer, meer, meer en bouwen hoge bergen naar de grootste cirkel van allemaal.  Maar dan begint opeens de hele berg te trillen …  wat nu!?

Eén van de eerste definities van geld of economie die je als kind krijgt is de kikkertjes-index. Je geld is zoveel waard als de hoeveelheid snoep die je bij het zwembad kan kopen voor een paar centen. Omdat ieder zwembad nagenoeg dezelfde waarde voor de smiley, het maantje, het kikkertje en de aardbeienveter bleek te hebben was het duidelijk, geld is een vaste waarde en die is gekoppeld aan een vaste hoeveelheid snoep. Een duidelijke index.

Dit heldere beeld van het grootste systeem in onze wereld was lang vol te houden. Al snel kom je er achter dat de waarde meestal niet aan de hand van snoep wordt uitgedrukt maar aan de hand van stijgende en dalende lijnen en vooral cijfers heel veel cijfers. Maar het idee van waarde en tegenwaarde leek nog redelijk in stand. Totdat de kranten begonnen te schrijven over de crisis. Opeens is economie van: iets over cijfers en gegevens, verworden tot een geloof. “Geloof in de economie neemt af”, “Vertrouwen in de economie is weg” maar als je erin moet geloven? Wat is dan waar? En wie mag die waarheid maken?

Lees hier ook een blog over het ontstaansproces van het boek.

Het meest geloofde sprookje10kopie Het-meest-geloofde-sprookje06 Het-meest-geloofde-sprookje04 Het-meest-geloofde-sprookje02 Het meest geloofde sprookje09 Het meest geloofde sprookje08


← Vorige
Volgende →