De Monsterkamer

Juliane Ebner: Landstrich – A stretch of Land

Juliane Ebner: Landstrich – A stretch of land. Ontwerp door Svea Gustavs. De Monsterkamer

Uitgever en ontwerper Svea Gustavs kwam naar De Monsterkamer om papier uit te zoeken voor het boek Landstrich – A stretch of Land van Juliane Ebner.

Juliane Ebner heeft in opdracht van de Kunstbeirat des deutschen Bundestages een film getekend die refereert aan de historie van het parlement. Zij koos als vertrekpunt het Reichstags-gebouw. Met de kijker aan de hand reist zij in de jaren ’30 van Berlijn naar een nietszeggende uithoek aan de Westpommerse kust. Ogenschijnlijk documentair vertelt zij over een Duitse familie, diens noodlot verweven is met de grote lijnen van de geschiedenis. Zij begint met de woorden: “Na de oorlog had mijn grootmoeder tot aan haar dood een slecht geweten, omdat zij nog leefde. Haar man had haar een pistool gegeven en gezegd dat wanneer de Russen zouden komen, zij eerst de kinderen en dan zichzelf zou doodschieten. En dat had zij niet gedaan.”

Juliane Ebner: Landstrich – A stretch of land. Ontwerp door Svea Gustavs. De Monsterkamer

De met vele nationale en internationale prijzen bekroonde film vertelt een verhaal van gewicht en lichtheid, van noodlot, schuld en verantwoordelijkheid, van geheimen en de onschuld waarmee deze plotseling aan het licht kunnen komen. Het publiek wordt zo ooggetuige van de gebeurtenissen die schuilgaan achter geritualiseerde herinneringen, achter zwijgen en opzettelijk vergeten, ooggetuige van een leven in Duitsland, wiens individuele contouren langzaam in vergetelheid dreigen te raken.

Spread uit Juliane Ebner: Landstrich – A stretch of land. Ontwerp door Svea Gustavs. De Monsterkamer Spread uit Juliane Ebner: Landstrich – A stretch of land. Ontwerp door Svea Gustavs. De Monsterkamer Spread uit Juliane Ebner: Landstrich – A stretch of land. Ontwerp door Svea Gustavs. De Monsterkamer


← Vorige
Volgende →