De Monsterkamer

Ik heb niets warms voor de winter.
Marijn Kloosterboer

Marijn Kloosterboer en Martin Veltman kwamen naar De Monsterkamer om papier uit te zoeken voor het boek Ik heb niets warms voor de winter.

Ab Veltman en Mick Veltman-Diamant waren jong en pas getrouwd. Toen brak de Tweede Wereldoorlog uit. Voor Ab en Mick was de keuze meteen duidelijk: ze gingen in het verzet. Hoe kwamen zij en hun twee jonge kinderen die verschrikkelijke tijd door? En wat hebben ze er later over verteld?

Wij kunnen hun verhaal volgen door brieven die ze hebben geschreven, in de oorlog en vijftig jaar daarna. Ze schreven over wat ze meemaakten, in verzet, in gevangenschap en als onderduikers. Er staat ook veel tussen de regels. Hoewel Ab en Mick de oorlog overleefden, was de strijd hard en bitter – en bleven de trauma’s ze de rest van hun leven achtervolgen.

Mick, Ab en alle andere – vaak anoniem gebleven – verzetsmensen weigerden om terreur de dienst uit te laten maken. Zij kozen onvoorwaardelijk voor solidariteit en menselijke waardigheid. Dit boek is een klein monument voor alle mensen die in het bezette Nederland van 1940 tot 1945 durfden te doen wat hun geweten ze ingaf.


← Vorige
Volgende →