De Monsterkamer

Ich heiße … Andree Volkmann … und wahrscheinlich kennen Sie mich!

Svea Gustavs kwam naar De Monsterkamer om papier te zoeken voor een boek met tekeningen van Andree Volkmann. Ze koos ervoor om het hele boek op Stone Paper te laten drukken, waardoor het een boek heel speciaal aanvoelt: zwaar, zacht en soepel.

“Ik heet…” — en waarschijnlijk kent u mij! — is een serie getekende portretten van bekende en minder bekende tijdgenoten. Geschetste momentopnames met losse hand vluchtig op papier gesmeten. De portretten omkaderd door citaten, opmerkingen die anderen over de betreffende hebben gemaakt.

De in 1964 geboren Berlijnse kunstenaar maakt in zijn werk vaak gebruik van berichten uit de journalistieke media. Hij houdt van kranten en tijdschriften die met hun vastgelegde momenten een fascinerend tijdsbeeld vormen.

Het bijzondere kunstenaarsboek lijkt geen omslag te hebben, de pagina’s zijn aan de onderkant niet open gesneden en de binding is zichtbaar. De grafische uitstraling van de zwarte tekeningen op witte achtergrond en de spaarzame rode accenten in schutblad en bindgaren zijn een eerbetoon aan het begin van de boekdrukkunst. Het ontwerp speelt met het onafgeronde en de imperfectie, terwijl het boekblok perfect in de hand ligt. Het soepele steenpapier maakt het zwaar en tegelijkertijd flexibel, haast oprolbaar. De op zich vluchtige schetsen zijn “op steen” gedrukt, als in steen gehouwen voor de eeuwigheid.


← Vorige
Volgende →