De Monsterkamer

Helena van der Kraan: Portretten / Portraits. Willem van Zoetendaal

De Monsterkamer - Helena van der Kraan: Portretten/Portraits. Willem van Zoetendaal

Ontwerper Willem van Zoetendaal kwam naar De Monsterkamer om papier uit te zoeken voor het boek Portretten / Portraits van Helena van der Kraan.

De nieuwe publicatie Portretten / Portraits van Helena van der Kraan (1940) bestaat uit een selectie foto’s van teddyberen, een project waaraan zij de afgelopen vijf jaar werkte. De teddyberen zijn o.a. door kennissen en vrienden uitgeleend of gevonden op rommelmarkten, of door ‘beren-spotters’ aangereikt. Zowel de ouderdom van de beren als wel de pose die Van der Kraan hen laat aannemen maken de portretten aangrijpend en ontroerend. Van der Kraan fotografeert analoog en maakt haar afdrukken zelf. Ze fotografeert uitsluitend met natuurlijk licht.

De Monsterkamer - Helena van der Kraan: Portretten/Portraits. Willem van Zoetendaal

Oorspronkelijk werd zij opgeleid tot graficus en schilder. In 1968 vluchtte Helena Jirina Maazel vanuit haar geboorteland Tsjecho-Slowakije naar Nederland, waar zij werd toegelaten tot de Haarlemse postacademische kunstopleiding Ateliers ’63. In 1970 kocht zij haar eerste camera, waarmee zij de performances fotografeerde van haar echtgenoot, de beeldend kunstenaar Axel van der Kraan. In de jaren daarna groeide fotografie uit tot haar medium. In Van der Kraans foto’s ligt een nadruk op vormen, lijnen en patronen, waaruit haar verleden als graficus blijkt.

Dit boek wordt uitgegeven ter gelegenheid van haar gelijknamige tentoonstelling in Fotomuseum Den Haag 04.04.2020 – 01.11.2020.

De Monsterkamer - Helena van der Kraan: Portretten/Portraits. Willem van Zoetendaal

Willem van Zoetendaal De Monsterkamer - Helena van der Kraan: Portretten/Portraits

 


← Vorige
Volgende →