De Monsterkamer

GOD’S ALLIES revisited. Hans Bol

Hans Bol kwam naar De Monsterkamer om goudkleurig papier uit te zoeken voor het boek GOD’S ALLIES revisited.

In 2018 presenteerde Hans Bol God’s Allies, een boek waarin kraaien en raven getoond worden in hun vlucht vanuit ‘het hogere’ naar de aarde en weer terug.

Tijdens de winter van 2018-2019 heeft Hans Bol zich teruggetrokken in zijn donkere kamer om opnieuw een serie afdrukken te maken van zijn kraaien- en raven foto’s. Zijn uitgangspunt bestond uit hetzelfde negatief-materiaal, aangevuld met nieuw werk. Het doel was om een serie afdrukken te maken die het meer mysterieuze karakter van deze zwarte vogels zou benadrukken.

Gaandeweg het afdrukken van zijn negatieven kwam de fotograaf tot het inzicht dat het passend was om zijn afdrukken niet zo perfect mogelijk te maken maar juist los te laten wat hij weet, meer zijn intuïtie te volgen en onder andere toeval een rol te laten spelen bij het tot stand komen van de afdruk. De voorspelbaarheid inruilen voor het onverwachte, zou je kunnen zeggen. Het resulterende werk, GOD’S ALLIES revisited, kan gezien worden als een ode aan de schoonheid van de donkere kamer en de analoge fotografie.


← Vorige
Volgende →