De Monsterkamer

Het Geheim van de Meester. Mark Zegeling

Mark Zegeling kwam naar De Monsterkamer om een textiel covermateriaal te zoeken voor het boek Het Geheim van de Meester. 

Het Geheim van de Meester onthult de verborgen verhalen achter lagen verf en vernis. Het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer draagt bijvoorbeeld helemaal geen parel, maar wat dan wel? Waarom zie je Vincent van Gogh nooit lachend op een zelfportret staan? Is DNA-onderzoek eigenlijk mogelijk op een haar van Rembrandt? Wat heeft Mondriaan met Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen? Waaraan dacht de muze van Carel Willink tijdens het poseren? Is het oudst bekende schilderij van Frans Hals eigenlijk wel door Frans Hals geschilderd? En was Jheronimus Bosch een genie of onder invloed van drugs?

Een team van experts onthult in Het Geheim van de Meester met behulp van röntgenonderzoek, infraroodopnamen, verfmonsters en klassiek speurwerk de spraakmakende geschiedenis achter dertien meesterwerken. In navolging van het gelijknamige tv-programma van AVROTROS schetsen auteur Mark Zegeling en programmamaker Marc Pos een beeld van beroemde schilders met een uitzonderlijk talent die de kunstgeschiedenis een beslissende wending gaven. De uitkomsten van het technisch onderzoek leiden tot spectaculaire reconstructies die in het museum naast de originele schilderijen zijn gehangen. Het rijk geïllustreerde boek Het Geheim van de Meester biedt veel aanvullende informatie over de levensgeschiedenis van dertien oude en nieuwe meesters, geeft een overzicht van hun rijke oeuvres en is voor amateurschilders die benieuwd zijn naar oude schildertechnieken en (zelfgemaakte) pigmenten een must.

Limited gold edition


← Vorige
Volgende →