De Monsterkamer

Geert Jan Jansen. Pedigree

IMG_7853

Karin van Iterson van bureau Hakijk zocht papier en een drukker voor een boek over de Nederlandse schilder en kunstvervalser Geert Jan Jansen.

Karin van Iterson: “Waar Jansen in het begin van zijn carrière vooral bekend stond als meestervervalser van grote kunstenaars, heeft hij door de jaren heen een heel eigen stijl ontwikkeld. Zijn nieuwe boek Pedigree verbeeldt zijn zoektocht en de diverse fases tijdens het ontstaan van zijn eigen oeuvre. Ik mocht een boek voor hem maken over zijn prachtige collectie (giet)werken. Geen penseel of paletmes komt eraan te pas… Hij laat de verf stromen en giet de werken met één van zijn theepotten. Vaak ton-sur-ton.”

Karin van Iterson: “Afgelopen zomer bracht ik vele uren door op het kasteel Beverweerd waar Geert Jan werkt en woont met zijn vrouw Ellen van Baren. Samen maakten we het boek ‘Pedigree’. De cover is een weerspiegeling van de vele gietwerken. Deze bestaan uit twee lagen: een matte gekleurde linnen onderlaag en een glanzende gekleurde bovenlaag. Voor het voorwerk is Fluweel 1.5 120 g/m2 gebruikt, dat prettig aanvoelt in de hand en doet denken aan ouderwets dik tekenpapier. Kleurenafbeeldingen drukken hier ook prachtig op uit. Voor de ‘stapelingen’ op A4-velletjes, die hij in het Maison d’Arrêt voor zijn vrouw maakte, heb ik Olin Regular Absolute white 70 g/m2 uitgekozen. Het overige deel van het boek, dat uit reproducties en foto’s bestaat, is gedrukt op 135 grams Condat matt Périgord. Op de schutvellen zijn een tweetal werken uit de ‘Splash-serie’ afgebeeld, die Geert Jan van de zomer buiten in de tuin van het kasteel maakte. Door de combinatie van de afbeelding, druk en het papier Fluweel 1.5 120 g/m2 lijk je de de dunne kalkachtige verf van de ‘Splash-werken’ zelf te voelen bij het omslaan.

IMG_7851

IMG_7850

IMG_7849

 

IMG_7848

IMG_7847


← Vorige
Volgende →