De Monsterkamer

Erik Kriek. In the Pines. Murder Ballads

_MG_8314omslag

Ontwerper Rob Westendorp kwam samen met Erik Kriek naar De Monsterkamer om papier te zoeken voor het boek In the Pines van Erik Kriek. In the Pines is een verzameling van vijf beeldverhalen die gebaseerd zijn op murder ballads: traditionele songs die reppen over een, al dan niet waargebeurde, dramatische moord. Het zijn rauwe verhalen waarin onbeantwoorde liefdes, crimes passionels, woede, jaloezie en hebzucht een grote rol spelen. De muziek is diep geworteld in de Amerikaanse traditie en nog altijd worden nieuwe murder ballads geschreven door o.a. Dolly Parton, Bob Dylan, Steve Earle en Nick Cave.

Erik Kriek koestert al jaren een grote liefde voor deze muziek en koos voor In the Pines een vijftal favoriete songs. Deze gebruikte hij als uitgangspunt voor zijn eigenzinnige beeldverhalen. De songteksten vormden de inspiratie voor vijf grimmige verhalen over liefde, verraad, het leven en – uiteraard – de dood. De tekeningen ademen de sfeer van het Amerikaanse platteland van begin vorige eeuw. In de uitgestrekte naaldbossen gebeuren zaken die het daglicht soms maar moeilijk kunnen verdragen…

In the Pines is verkrijgbaar in hardcover en luxe-editie, met een essay door Americana-kenner Jan Donkers. Achter in het boek zit een cd met daarop zes nummers, uitgevoerd door de internationaal bekende band The Blue Grass Boogiemen en folkduo The Lasses. Erik Kriek is hierop zelf ook te horen als zanger.

In the Pines is al verschenen in Frankrijk (Actes Sud) en Italië (Eris Edizioni). In de Italiaanse Rolling Stone kreeg het boek vijf sterren. De rechten zijn verder al verkocht aan de Verenigde Staten, Duitsland, Servië, met opties van Zweden en Spanje.

Zie hier Erik Kriek bij De Wereld Draait Door

In-the-pines12 In-the-pines11 In-the-pines05 In-the-pines04 In-the-pines03 In-the-pines02_MG_8310In-the-pines13


← Vorige
Volgende →