De Monsterkamer

Rein Jelle Terpstra: Donkere Duinen. Willem van Zoetendaal

Rein Jelle Terpstra kwam naar De Monsterkamer om een papier uit te zoeken voor het boek Donkere Duinen.

Het fotoboek Donkere Duinen gaat over een gedreven amateurfotograaf die zijn beste foto’s tijdens de bezettingsjaren heeft gemaakt. Als fotograaf was hij uiterst nauwgezet bezig met het medium fotografie. In de kantlijn van zijn negatieven beschrijft hij niet alleen de sluitertijd en het diafragma, maar ook het uur van de dag, het weertype en, als een barst in de idylle, het jaartal: bijna allen tussen 1940–1945. Hij fotografeerde enkel het fotogenieke: vergezichten, pittoreske taferelen, stillevens en soms de lucht. Een fotograaf die door de lens kijkt, maar de tijd en de wereld waarin hij leeft buiten beschouwing laat.

Achterin het boek zijn voorpagina’s van enkele kranten opgenomen, waarvan de verschijningsdatum correspondeert met de datum die op de negatieven staat geschreven. De lokale berichtgeving sijpelt door het nieuws over de wereldoorlog heen, zoals het bericht waar langs de kuststrook ’s nachts een uitgaansverbod geldt.

“Wat Donkere Duinen indrukwekkend maakt is dat de negatieven als zodanig zijn afgedrukt: alles wat bij de opname licht was, wordt donker, en vice versa. Zo werpt de oorlog alsnog zijn slagschaduw over wat zorgeloos zomers leek.” (Arno Haijtema, de Volkskrant 11 juni 2020).

Terpstra maakte een poëtische selectie van de negatieven, min of meer chronologisch. ‘Donkere duinen’ schreef de fotograaf in zijn notities, als indicatie van een fotolocatie. De meest ingrijpende beslissing van Terpstra is de negatieven te laten voor wat ze zijn, ze niet af te drukken naar positief. Als een zwaar tegenwicht bij de zonnige stranden in oorlogstijd. De fotograaf had het zich vast anders voorgesteld. (Joke de Wolf, Trouw 25 mei 2020).

Rein Jelle Terpstra kwam naar De Monsterkamer om een papier uit te zoeken voor het boek Donkere Duinen. Met beelden van een amateurfotograaf. Rein Jelle Terpstra kwam naar De Monsterkamer om een papier uit te zoeken voor het boek Donkere Duinen. Met beelden van een amateurfotograaf.

Rein Jelle Terpstra kwam naar De Monsterkamer om een papier uit te zoeken voor het boek Donkere Duinen. Met beelden van een amateurfotograaf.

Rein Jelle Terpstra kwam naar De Monsterkamer om een papier uit te zoeken voor het boek Donkere Duinen. Met beelden van een amateurfotograaf.

Van Zoetendaal Publishers
Rein Jelle Terpstra

Voor meer drukvoorbeelden op dit papier, klik hier


← Vorige
Volgende →