De Monsterkamer

De droom van de rode kamer. Evelien Doornebal

Evelien Doornebal kwam naar de Monsterkamer om papier uit te zoeken voor het boek De droom van de rode kamer.

De droom van de rode kamer wordt gerekend tot de hoogtepunten van de klassieke Chinese literatuur, het summum van de Chinese romankunst. In tweeduizend bladzijden toont Cao Xueqin de rijkdom van de achttiende-eeuwse adel, die leeft achter rode muren en met behulp van broze banden met de keizer probeert vast te houden aan zijn macht. Maar is die rijkdom misschien uiteindelijk toch niet een illusie?

Tot dit boeddhistisch-taoïstische inzicht komt de jonge Baoyu: geboren met een stuk ‘bezielde jade’ in zijn mond, een steen van mythische oorsprong. Zijn liefdesleven vormt de rode draad van het grote familieverhaal. In een fameuze driehoeksverhouding met twee nichtjes leert hij het verschil kennen tussen liefde en huwelijk. Ontnuchterd denkt hij er steeds vaker aan het aardse leven op te geven en als bedelmonnik verder te gaan.

Mark Leenhouts, Anne Sytske Keijser en Silvia Marijnissen werkten twaalf jaar aan de vertaling van dit monumentale boek. De illustraties op het omslag zijn traditionele authentieke woodprints van verhalen uit het binnenwerk.


← Vorige
Volgende →