De Monsterkamer

David Groot. Rotate Rietveld

mikel_orfanos_rotate_rietveld_2

Ontwerper Mikel Orfanos kwam met David Groot papier uitzoeken voor een boek dat geheel in full color op de riso machine gestencild is.

Rotate Rietveld is zowel een performance als een boek. Het werd bedacht, geproduceerd en gepubliceerd in 2015 ter gelegenheid van de pensionering van beeldend kunstenaar David Groot (1949), docent aan de Gerrit Rietveld Academie. David Groot is zelf in 1970 afgestudeerd aan de Rietveld Academie. In 1990 is hij weer teruggekomen om les te geven in het basisjaar en op de afdeling beeldende kunst (Fine Arts).

Het maken van een boek dat geen gefixeerde standpunten wil laten zien, moet zelf ook als een proces worden opgevat. De fotografische neerslag van de interventies die David Groot met zijn schilderijen in de Rietveld Academie uitvoerde werden geprint met een riso stencilmachine; het onvoorspelbare karakter van die druktechniek was van meet af aan een keuze. De uitkomst van het aflopend afbeelden van de foto’s bepaalde weer de vormgeving van het tekstuele deel; zo kon worden afgezien van een traditionele paginering door thumbnails van de reproducties op te nemen aan het begin van elke tekstbijdrage, zodat de rijkdom van het visuele gebaar niet aangetast zou worden. Vervolgens bleek een strenge, maar niettemin speelse stofomslag nodig om het boek te behoeden voor een al te uitbundige uitstraling.

mikel_orfanos_rotate_rietveld_3

mikel_orfanos_rotate_rietveld_8

mikel_orfanos_rotate_rietveld_7

 

 

mikel_orfanos_rotate_rietveld_17

mikel_orfanos_rotate_rietveld_16

mikel_orfanos_rotate_rietveld_15

mikel_orfanos_rotate_rietveld_14

mikel_orfanos_rotate_rietveld_13

mikel_orfanos_rotate_rietveld_12

mikel_orfanos_rotate_rietveld_11

mikel_orfanos_rotate_rietveld_10

mikel_orfanos_rotate_rietveld_9

mikel_orfanos_rotate_rietveld_25

mikel_orfanos_rotate_rietveld_24

mikel_orfanos_rotate_rietveld_23


← Vorige
Volgende →