De Monsterkamer

Potentieel van het teveel. Papier en karton van landbouwafval, een papierinnovatie met wereld impact

Twee jaar geleden, op mijn 55ste ben ik de grootste uitdaging van mijn leven aangegaan. Als grootvader van 4 kleinkinderen vond ik dat het tijd was voor verandering. Onze kinderen en kleinkinderen gaan de negatieve effecten van klimaatverandering en grondstofschaarste aan den lijve ondervinden. Dat deed mij besluiten te starten met PaperWise, want als ik niet verander, wie dan wel? PaperWise, papier en karton van landbouwafval.

Naamloos

Voor mijn werk heb ik wereldwijd veel moeten reizen. Tijdens deze reizen zag ik vaak grote volumes landbouwafval. Geïnspireerd door de natuur waar afval niet bestaat bleef dit onderwerp me bezig houden. Wereldwijd wordt het overgrote deel van het landbouwafval verbrand en in het meest gunstige geval ingezet als alternatieve energiebron. Maar als we iets verbanden, is het weg, verloren, voor altijd.

Zou het niet mooier zijn als we een afvalstof van de ene industrie als grondstof voor een nieuwe toepassing kunnen inzetten. We leven met 7 miljard mensen en om ons te voeden verbouwen we landbouw gewassen zoals rijst, graan, mais en suikerriet. Gemiddeld bestaan gewassen maar voor 20% uit voedsel. De stengels en bladeren die overblijven na de oogst noemen we landbouwafval en vormen 80% van de plant. Onderzoek wees uit dat het wereldwijd om vele tienduizenden miljarden kilo’s landbouwafval per jaar gaat. Wat zou het potentieel van het teveel kunnen zijn?

De papier en karton industrie heeft afgelopen jaren veel geïnnoveerd. Deze innovaties hebben voornamelijk betrekking op het productieproces. Minder chemicaliën, minder water, minder energie, minder afval en toch betere kwaliteit producten. Op het gebied van grondstof zagen we de opkomst van gecertificeerd hout met keurmerken als FSC en PEFC. De veel gebruikte dennenbomen met een groeitijd tot wel 80 jaar werden door sommige fabrikanten ingeruild voor Eucalyptus met een groeitijd van 12 tot 15 jaar. Maar waarom zouden we een grondstof met een groeitijd van vele tientallen jaren, inzetten voor het maken van papier en karton wat in veel gevallen maar enkele minuten gebruikt wordt?

Naamloos2

Het idee was geboren. Voortaan moest papier en karton gemaakt worden van landbouwafval. Deze papierinnovatie zou een milieu impact van onvoorstelbare omvang kunnen realiseren. In Europa verbruiken we jaarlijks 76 miljard kilo papier en karton een volume zoveel als 5 miljoen volle vrachtwagens. Tijdens de productie komt meer dan 100 miljard kilo CO₂ vrij. De grootste papierinnovatie van afgelopen 100 jaar zit in zoiets eenvoudigs als het wijzigen van de grondstofkeuze. Het positieve nieuws is dat we maar 1,8% van het jaarlijks wereldwijde landbouwafval nodig hebben om alle papier en karton in Europa voor een heel jaar te maken.

PaperWise wordt CO₂ neutraal met 100% groene energie gemaakt, maar landbouwafval biedt nog meer milieuvoordelen. Papier en karton produceren van landbouwafval kost minder energie en chemicaliën dan van houtvezels van bomen, dit komt omdat de grondstof cellulose zich makkelijker laat ontsluiten. Daar landbouwafval een restproduct is van de voedselverwerkende industrie hoeft er geen extra energie in het rooien van bomen gestoken te worden. De PaperWise fabrieken staan midden in het agrarisch gebied waar het landbouwafval beschikbaar komt en uiteraard is ook het transport geborgd dat dit op de meest milieuvriendelijke manier gebeurd. Onafhankelijk onderzoek uitgevoerd door IVAM Universiteit van Amsterdam heeft aangetoond dat de milieu impact van PaperWise 47% lager is dan van FSC papier van houtvezels en 29% lager dan gerecycled papier. Gebruikers van PaperWise verkleinen hiermee dus hun ecologische voetafdruk.

Schermafbeelding 2015-09-29 om 13.49.37

We laten PaperWise produceren in fabrieken in India en Colombia die van grote betekenis zijn voor de ontwikkeling van lokale gemeenschappen al daar. Met PaperWise investeren we in scholing en gezondheidszorg en het fabricage proces is gericht op veiligheid, zero waste en behoud van ecologie. PaperWise neemt haar ketenverantwoordelijkheid zeer serieus en ziet erop toe dat de productie volgens internationale MVO richtlijnen gaat en liefst nog beter.

PaperWise kent vele toepassingen en biedt voor drie belangrijke segmenten oplossingen. Voor de kantoor omgeving kan men denken aan briefpapier, print- en kopieerpapier, schrijfblokken en enveloppen. Via drukkerijen is het mogelijk om van PaperWise brochures, magazines en folders te laten drukken. Binnen het segment verpakkingsmaterialen zien we toepassingen in de vorm van zakken, bakjes, doosjes en etiketten. Op onze website www.paperwise.eu is alle informatie voor handen.

Wil jij net als PaperWise afval een tweede leven geven? Neem gerust contact met ons op, wij informeren je graag over ons hele verhaal en op verzoek plannen we een afspraak in of sturen we monsters toe.

door Peter van Rosmalen
PaperWise, Wise With Waste