De Monsterkamer

Papiernieuws #Extra

In deze nieuwsbrief:

Balacron International, een wereld aan omslagmaterialen
Zo groen als graskarton van Koninklijke Moorman Karton
Lecta’s nieuwste SBS-innovaties
De visie van Kartonnage Amsterdam
robstolk® amsterdam settelt in de nieuwe drukkerij mét nieuwe drukpers
RaddraaierSSP, ondanks Corona en verbouwing geopend!
Celebration of Light, boekdrukkunst van Drukkerij Tielen

Balacron International, een wereld aan omslagmaterialen

BALACRON INTERNATIONAL (gevestigd in Huizen) is een wereldwijd opererend bedrijf op het gebied van omslagmaterialen, met meer dan 90 jaar ervaring. Balacron heeft de grootste collectie covermaterialen ter wereld met dragers van papier, vinyl, of textiel. Ze worden o.a. gebruikt voor boeken, notebooks, luxe verpakkingen, menukaarten en geloofsboeken.

BALACRON INTERNATIONAL staat voor: betrouwbaar, tijdloos en verrassend.

Betrouwbaar
Ze kunnen als geen ander vergaande kennis van het productieproces, vakmanschap en de laatste technologische mogelijkheden combineren.

Tijdloos
Hoe verschillend en uitgebreid de toepassingen ook kunnen zijn, ze hebben allemaal één ding gemeen: de look en feel van de materialen zijn eigentijds en tijdloos.

Verrassend
BALACRON INTERNATIONAL beschikt over de grootste collectie omslagmaterialen ter wereld, die eenvoudig in foliedruk te bestempelen of in zeefdruk te bedrukken zijn.

Volg Balacron op social media: @balacroncovers

Meer informatie


Zo groen als graskarton van Koninklijke Moorman Karton

MOORMAN heeft een assortiment ecologisch verantwoorde producten met daarin o.a. Graskarton massief en Graskarton UC2.

Graskarton massief:
Uniek en ecologisch verantwoord. Een opdikkend enkel laags karton met tenminste 50% grasaandeel en 40% gerecycled oudpapier. Geschikt voor boeken, mappen, ecologische verpakkingen, (kleding)labels, POS-cacheerkarton

Graskarton UC2:
Ongestreken chromo triplexkarton met bovenzijde en rug crème. De bovenzijde is gemaakt van houtpulp zonder strijklagen, de middenlaag is houtvezel en tenminste 25% grasvezels en de onderzijde houtpulp en belijming. Prima te bedrukken, te rillen en stansen. Geschikt voor luxe – en vouw kartonnage, levensmiddelenverpakkingen, point of sales.

Ecologische aspecten:
• 1000 kg graskarton neutraliseert 250 kg CO2
• Minder water gebruikt tijdens productieproces
• Energiebesparend
• Volledig recyclebaar en biologisch afbreekbaar
• FSC gecertificeerd

Graskarton geeft een natuurlijke uitstraling, geur en gevoel.

Meer informatie


Diva Art, Diva Art Duo en Diva Art Metal; Lecta’s nieuwste SBS-innovaties

Diva Art, het nieuwste paradepaardje uit de LECTA-stal, rent vanaf vandaag parmantig haar rondjes door grafisch Nederland.

Diva Art is een hoogwaardig SBS-karton met een prachtig zijdeglans oppervlak dat kleuren laat schijnen als nooit tevoren. Een hoge stijfheid, excellente bedrukbaarheid en een probleemloze afwerking garanderen een eindproduct van hoogwaardige kwaliteit.

Het eenzijdig gestreken Diva Art is verkrijgbaar in de gramgewichten 220, 250, 280, 300, 330 en 350. Diva Art Duo (tweezijdig gestreken) is beschikbaar in de gramgewichten 250, 280, 300, 330, 350 en 380.

Daarnaast ontwikkelde LECTA het unieke Diva Art Metal. Dit eenzijdig gemetaliseerde karton geeft een onovertroffen uitstraling aan kaarten, brochures en luxe vepakkingen. Verkrijgbaar in de gramgewichten 250, 300 en 350 g/m2. Diva Art Metal is de kroon op uw drukwerk en een uitmuntend ecologisch alternatief voor milieuvervuilende plastics.

Meer informatie


De visie van Kartonnage Amsterdam

Karton is een van de oudste basismaterialen om goederen in te verpakken. Ook is het een van de meest veelzijdige, duurzame en milieuvriendelijke materialen. Er is bijna geen verpakkingsmateriaal zo vooruitstrevend als karton. Dat is de reden waarom KARTONNAGE AMSTERDAM ‘karton’ in de nieuwe naam heeft opgenomen.

Zo ook ‘Amsterdam’. Er is geen stad waar zoveel grafische ontwerpers en designers bij elkaar zitten die zich door karton laten inspireren als in Amsterdam. Deze 2 belangrijke factoren inspireren KARTONNAGE AMSTERDAM, want uiteindelijk moet wat er ontworpen en bedacht wordt ook gemaakt worden.

In Amsterdam produceert KARTONNAGE AMSTERDAM allerlei verpakkingen van karton, zolang je voor karton kiest kunnen zij het maken.

Kartonnage Amsterdam is de samenwerking van DrukGoed Amsterdam en Rood en Groen Verpakkingen.

Meer informatie


In een onstuimige tijd settelt robstolk® amsterdam in de nieuwe drukkerij mét nieuwe drukpers

Na een vlotte verhuizing in februari was het dan eindelijk zo ver: de gloednieuwe, langverwachte drukpers kon gaan draaien. En draaien doet hij zeker: met het nieuwe drukformaat van 78 bij 106 cm kan robstolk® nu naast de standaard A- en B-formaten ook afwijkende drukformaten aanbieden, namelijk hun R-formaten. Ook kunnen ze nu tot 1 mm dikte drukken, waardoor ze nu nog slimmer ‘dik’ drukwerk kunnen produceren.

Ondanks de onrustige staat waar de wereld zich momenteel in bevindt, drukt robstolk® amsterdam nog gezond, en met de gepaste maatregelen in het ruime nieuwe pand.

Meer informatie


RaddraaierSSP, ondanks Corona en verbouwing geopend!

April 2019, RaddraaierSSP zit midden in de voorbereiding van een jubileumfeest en de productie van hun boek “de Raddraaier, 40 jaar drukken in het hart van Amsterdam”. Wil je het boek ontvangen: kom langs, wij geven het op gepaste afstand

April 2020, midden in deze onzekere periode, produceert RaddraaierSSP het boek: “BLOOD”, een publicatie over de Deense dichter, kunstpedagoog en boekenmaker R. Broby-Johansen (1900-1987). De Engelse vertalingen van Broby-Johansen’s enige poëziecollectie zijn van ontwerper Line-Gry Hørup, en worden vergezeld door een fotoserie van Johannes Schwartz.

Line-Gry’s papierkeuze viel voor de gedichten op Munken Lynx Rough. De foto’s op LabelSet, papier met een gestreken- en ongestreken zijde. Bladerend door het boek plakken de pagina’s aan elkaar via statische wrijving en veroorzaken een soort fysieke sensatie, gelijkend op het graven in de archieven in Kopenhagen. Het stofomslag in zeefdruk op Balacron rood gecombineerd met groen gedrukt omslag op Munken Lynx Rough. De papierkeuze geeft dit boek meerwaarde!

Meer informatie


Celebration of Light, boekdrukkunst van Drukkerij Tielen

Het werk van kunstenaar Jan van Duijnhoven kenmerkt zich door de primaire kleuren rood, geel en blauw. In 2019 verscheen, naar aanleiding van een solo-expositie, het boek Celebration of Light.

“Een mooi boek maak je samen”, aldus Mark van den Eijnden, verantwoordelijk voor de vormgeving van het boek. Om deze bijzondere uitgave te maken, ging hij op zoek naar een drukker die dit gewaagde ontwerp aandurfde en een boekbinder die het machinaal kon produceren. DRUKKERIJ TIELEN verzorgde het drukwerk en BOEKBINDERIJ VAN WAARDEN het bindwerk.

Wat direct opvalt aan de cover van het boek is de rode uitgestanste strook. “Als je kijkt naar het werk van Van Duijnhoven dan zijn lijnen en reliëf belangrijk. Dat moest het boek ook uitstralen”, vertelt de vormgever. Het binnenwerk is, als eerste boek in Nederland, gedrukt op ARTIC PAPER’s ultra-witte, houtvrij gestreken papier G-Snow, 150g/m2.

Meer informatie