De Monsterkamer

Papiernieuws #27

In deze nieuwsbrief:

Hoe Niels Schrader en ROBSTOLK® het juiste papier zochten en vonden
NPN DRUKKERS maakt met goede lithografie het verschil
Boeklinnen in jouw kleur, de colourmatching service van VAN HEEK TEXTILES
Duurzaam presenteren begint bij KARTONNAGE AMSTERDAM
Een bijzonder project dat drukkerij RaddraaierSSP graag onder de aandacht brengt
Hardcover boeken van BINDERIJ VAN WIJK

Hoe Niels Schrader en robstolk® het juiste papier zochten en vonden

De zoektocht naar het juiste papier, bracht de vormgever Niels Schrader van Mind Design en Miriam Suijkerbuijk van drukkerij robstolk® amsterdam bij een bijzondere keuze voor het boek A Critical History of Media Art in the Netherlands. Namelijk: Etibulk 90 g/m2 papier van Igepa.

Speciaal voor De Monsterkamer kijken Niels en Miriam terug op de bijzondere keuzes die zijn gemaakt voor de uitvoering van het boek.

Niels Schrader: “De eigenschappen van het papier maken het boek bijzonder. Het unieke aan Etibulk 90 g/m2 is dat het een mat gestreken zijde en een ruwe ongestreken zijde heeft. Een mooie combinatie van mat en gestreken vind je niet zo vaak meer, want meestal is eenzijdig glad ‘spekglad’, als een soort glossy papier. Daarnaast straalt het papier een bepaald ‘understatement’ uit doordat het eigenlijk dagelijks gebruikt wordt voor gewone wijnetiketten. De nadruk op de tactiele ervaring van het papier is niet alleen speciaal, maar is ook nog eens een mooie tegenstelling met het thema van het boek.”

Meer informatie


NPN Drukkers maakt met goede lithografie het verschil

Maar liefst zeven producties die bij NPN zijn vervaardigd zijn verkozen bij de Best Verzorgde Boeken 2020. Wat onderscheidt deze boeken?

Het gaat natuurlijk vaak over de gekozen vorm. Hoe ontwerptechnische oplossingen zijn gevonden met betrekking tot de inhoud. Maar wat NPN ook graag wil benadrukken is dat lithografie een wezenlijk onderdeel uitmaakt van een goed boek/magazine/brochure. Het optimaliseren van aangeleverd beeld voor het drukken op de gekozen papiersoorten wordt vaak nog onderschat.

NPN heeft lithografie in eigen huis en kan daardoor kwaliteit garanderen. In combinatie met hun nieuwe LED_UV pers en staccato raster blijven de beelden, ook op ongestreken papiersoorten mooi open en helder van kleur.

Bekijk NPN’s succesverhalen voor de nodige inspiratie. En wil je weten welk verschil lithografie voor jouw producties kan betekenen? Neem dan direct contact met ze op. Ze helpen je graag verder!

Meer informatie


Boeklinnen in jouw kleur, dankzij de colourmatching service van Van Heek Textiles

Gevestigd in het oosten van het land, in Losser, beschikt Van Heek Textiles over uitgebreide productiefaciliteiten. Zo vindt het complete traject van weven, breien, veredelen en afwerken plaats in onze eigen fabriek. Ook een onderdeel hiervan, het colourmatchen!

Hoe vaak wil je niet net die ene kleur gebruiken die je nergens kunt vinden! Met de colourmatching service bieden we onze klanten aan om hun eigen kleur te kiezen op basis van een Pantone kleur, of heel simpel, door het sturen van een stukje papier of textiel. Ons gekwalificeerde laboratorium team maakt hier dan een kleurstaal van in de gewenste kwaliteit. Is het een match? Dan kan de productie hiervan beginnen! De minimale afname voor een specifieke kleur is 1500 meter.

Geïnteresseerd? Neem contact op met Van Heek Textiles.

Meer informatie


Duurzaam presenteren begint bij Kartonnage Amsterdam

Kartonnage Amsterdam merkt dat steeds meer ontwerpers duurzaamheid als centrale kwaliteitseis stellen bij de ontwikkeling van verpakkingen. Veel ontwerpers en merken hebben inmiddels hun vaste weg naar deze drukkerij gevonden, waar ze graag meedenken met de talloze mogelijkheden op het gebied van duurzame verpakkingen.

Een mooi voorbeeld van zo’n merk is Gyre, dat visnetten recyclet om hier duurzame horloges van te maken. Kartonnage Amsterdam heeft de verpakking mogen ontwikkelen voor de Gyre horloges. Net als het horloge, is de verpakking uit duurzaam materiaal (WIBALIN® Natural WBN502 Fawn van WINTER & COMPANY) vervaardigd, waardoor zij elkaar onvoorwaardelijk versterken in hun duurzame identiteit. Kartonnage Amsterdam is trots dat het als organisatie mag meedenken met dit soort merken en tevens werkt aan een groene toekomst met unieke representatieve verpakkingen.

Meer informatie


Een bijzonder project dat drukkerij RaddraaierSSP graag onder de aandacht brengt

Drukkerij RaddraaierSSP kiest niet alleen voor een persoonlijke betrokkenheid bij ieder product en elke klant, maar ook betrokkenheid bij de wereld waarin we leven.

Daarom zijn ze erg blij samen te mogen werken met Mark Schalken, de initiatiefnemer van het project ‘De Vleesvrije Stad (in 10 jaar)’. Daarvoor gaan 17 tekenaars en schrijvers aan de slag vanuit het Huis van Betekenis. De getekende verhalen kunnen een visueel, uitdagend toekomstbeeld oproepen voor een breed publiek.

Het is boek gedrukt op Amber Graphic (150 g/m² binnenwerk, 240 g/m² omslag). De afwerking is verzorgd door Saenscreen (spot-UV lak) en boekbinderij Patist (genaaid afgelijmd met hotmelt zonder dierlijke ingrediënten).

Bestel het boek via het Huis van Betekenis.

Meer informatie


Hardcover boeken van Binderij van Wijk uit Utrecht

Binderij van Wijk uit Utrecht is een veelzijdige boekbinderij. De productie van hard gebonden boeken is de specialiteit van het bedrijf, maar ook gelijmde of genaaide softcovers rollen er van de band.

Bij van Wijk zien ze sinds een paar jaar een toenemende vraag naar hard gebonden boeken. Om voor haar opdrachtgevers kwalitatieve boeken te kunnen blijven maken is eind 2020 een investeringsprogramma gestart.

Hiervoor hebbben ze recent een nieuwe machine geïnstalleerd om boekblokken te overlijmen. Deze machine maakt gebruik van een vinyllijm die op een geavanceerde wijze op de rug wordt opgebracht en aansluitend in een speciale hoogfrequente droogtunnel wordt gedroogd. Hierdoor ontstaat een stevig boekblok dat prachtig vlak openvalt. Met deze machine is Binderij van Wijk in staat om boeken te maken die er strak uitzien en prachtig vlak openliggen. Hierdoor steken ze ook in het gebruik met kop en schouders boven in hotmelt gelijmde boeken uit. Een aanrader voor boekenmakers.

Wil je meer weten? Neem contact op, want ze laten het je graag zien.

Meer informatie