De Monsterkamer

Papierfabrieken openen deuren tijdens ‘De week van het papier’

Van 12-18 mei staat Nederland in het teken van papier & karton. Want papier en karton zijn overal om ons heen, 24 uur per dag. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is best bijzonder. Tijdens ‘De week van het papier’ beleef je hoe hightech en natuurlijk papier & karton zijn.

Deze week openen acht producenten van papier en karton in Nederland hun poorten. Techniekstudenten, werkzoekenden en basisschool-leerlingen kunnen een bijzonder kijkje nemen in de keuken van het fascinerende productieproces van papier maken. De aanleiding is de verwachte toekomstige behoefte aan technisch opgeleide mensen in de high tech papierindustrie. De papier-fabrikanten hopen jongeren te interesseren voor het vak.

Papierproducenten die meedoen zijn: Crown Van Gelder (Velsen), Smurfit Kappa Roermond Papier, Parenco (Renkum), Schut Papier (Heelsum), Van Houtum (Swalmen), Sappi Limburg (Maastricht) en Mayr-Melnhof (Eerbeek), Huhtamaki Nederland Franeker. Het complete programma is hier te vinden.

week van papier

Papier uit papierfabriek Schut Papier, Heelsum

Collega’s van de toekomst
De papier- en kartonindustrie is een bijzondere sector. In een hightech omgeving worden op basis van veelal gerecycled papier producten gemaakt die we altijd en overal gebruiken. Of het nou het pak hagelslag is op de ontbijttafel, de online aankoop bij bol.com, het printen van een E-ticket of het geld waarmee wordt betaald: steeds vormen papier en karton de basis. Tijdens De week van het papier laten we dat aan grote groepen jongeren zien. Dat is niet toevallig: zij zijn onze collega’s van de toekomst. De komende jaren hebben we behoefte aan technisch opgeleide mensen waarmee we onze ambities waarmaken. We hebben collega’s veel te bieden: een prettige, technische en natuurlijke werkomgeving waarin het volop mogelijk is carrière te maken.

Innovatie en recycling
De papier- en kartonindustrie loopt voorop als het gaat om innovatie. Met succes werden de afgelopen jaren proeven gedaan met onder meer gras-, paprika- en tomaten als grondstof van papier en karton. Met een recyclingpercentage van meer dan 80 procent loopt onze sector voorop als het gaat om de inzet van oud papier. Op het gebied van energieverbruik realiseerde de sector de afgelopen jaren een besparing van bijna 25 procent.

Meer informatie: www.weekvanpapier.nl