De Monsterkamer

Papier wordt papier

Het Cradle to Cradle-principe – waarbij alle gebruikte grondstoffen en materialen na hun leven in het ene product, nuttig ingezet worden in een ander product, zonder kwaliteitsverlies en op een milieu-neutrale wijze – komt optimaal tot uiting in het Cradle to Cradle Office Paper van Van Gansewinkel. Dit maakt deze innovatieve papiersoort tot een onbetwiste koploper in de papiermarkt.

Van Gansewinkel ontwikkelde het Cradle to Cradle Office Paper samen met papierfabrikant Steinbeis. Oud kantoorpapier wordt vermalen tot papiersnippers en door de fabrikant op innovatieve en duurzame wijze omgezet in pulp en ontinkt. De pulp is weer grondstof voor nieuw papier. Hierbij wordt alles 100% gerecycled. Als de papiervezel te kort is geworden voor hergebruik wordt deze gebruikt om warmte op te wekken voor het productieproces. Het resultaat: Cradle to Cradle Office Paper. Deze papiersoort is verkrijgbaar in 80 grams op A4- en A3-formaat. Het ligt in de lijn der verwachting dat deze papiersoort uitgebreid gaat worden met meerdere gramsgewichten en productie van grootformaat. Met die ontwikkeling wordt Cradle to Cradle Office Paper nog breder inzetbaar.

Wie het Cradle to Cradle-concept verder wil doorvoeren kiest vervolgens voor Drukkerij Knoops uit Venlo. Deze drukkerij is één van de eerste drukkerijen ter wereld die een natuurzuiver en transparant drukprocédé toepassen. Inkt, papier en vloeistoffen zijn dusdanig aangepast en ontwikkeld, dat ze allen herbruikbaar en biologisch afbreekbaar zijn.

Ontwerpers hebben de keuze welke producten, producenten en leveranciers ze willen inzetten voor de uitvoering van hun werk. Dat plaatst ze in een belangrijke positie met een zekere verantwoordelijkheid. Door goed te adviseren en inzicht te geven in de meerwaarde van milieuvriendelijke alternatieven en oplossingen kan elke ontwerper zijn of haar steentje bijdragen voor een betere wereld. Kies voor goed, in plaats van voor minder slecht! Durf te kiezen, voor nu, voor later.

We verbruiken met z’n allen veel papier: als kladje, om te printen, een boodschappenlijstje te maken, voor een schets of tekening, ga zo maar door. We hoeven niet te consuminderen zolang we maar goed consumeren.

Een ander prachtig voorbeeld is het Recycle Jaarverslag: Na lezing ervan kan de lezer het verslag kostenloos terugsturen naar de verzender. Het volgende jaar krijgt hij een nieuw jaarverslag, gedrukt op exact hetzelfde materiaal. Het materiaal voor het eerste jaarverslag dient als grondstof voor het tweede. En ook het tweede verslag wordt weer volgens dit principe gerecycled, waardoor er een perfecte, kringloop ontstaat: Cradle To Cradle!

Concept Recycle Jaarverslag

Stel je eens voor dat we in de toekomst al ons papier zo volledig kunnen blijven hergebruiken? Dan eindigt ons ontwerp niet als toiletpapier… Dan zullen we alleen daarvoor een andere oplossing moeten bedenken!

www.drukkerijknoops.nl
www.vangansewinkel.nl

Door Marlies Kromwijk