De Monsterkamer

Oude Gouden Gidsen gezocht

Trots

Trots

Martijn Oostra (grafisch ontwerper, fotograaf, publicist en kunstenaar) is op zoek naar oude Gouden Gidsen die nog zijn gedrukt op geel papier.

Sinds 1994 maakt hij collages met uit de Gouden Gids geknipte afbeeldingen. Helaas wordt de Gouden Gids al een paar jaar in Nederland geheel in full colour gedrukt – de lichtgele kleur is een percentage geel. Advertenties kunnen zo ook een witte achtergrond hebben. Ook in hotels in het buitenland valt tegenwoordig weinig meer te knippen voor hem.

Martijn Oostra wil met zijn collages laten zien dat op het eerste gezicht doodnormale dingen ook interessant en bijzonder kunnen zijn. Het is namelijk maar net hoe je er naar kijkt. Midden jaren negentig werkte hij op de Hogeschool voor de kunsten Arnhem aan een project waarin hij in junkmail of aanverwant alledaags huis aan huis verspreid drukwerk aangetroffen specifieke elementen uitvergrote. Het achterliggende idee was, dat dit soort informatiedragers eigenlijk een soort van stillevens, landschappen en portretten van nu zijn. Het genoemde reclamedrukwerk geeft een gekleurde (letterlijk en figuurlijk) weerspiegeling van de realiteit. Dit net zoals echte stillevens uit bijvoorbeeld de 17e eeuw dat doen.

Hij vestigt door middel van de technieken van uitsnede en samenvoeging de aandacht op het maatschappelijke en sociologische aspect van deze triviale media. De getoonde beeldcitaten laten zien hoezeer het dagelijks leven is gecodeerd en dat een beeld dat in de ene context banaal is, in een andere een extra betekenis kan krijgen.

Echt oude en bijzondere exemplaren zullen niet verknipt worden. Zo kreeg hij een paar jaar geleden van een toenmalige collega een Yellow Pages van Manhattan uit de jaren zeventig. Daar wordt alleen uit gescand. Vindt u nog een oude op geel papier gedrukte gids bij het opruimen van zolder of kantoor, denk dan aan Martijn voordat deze bij het oud papier beland.

Aanleunwoning

Aanleunwoning

Op de camping

Op de camping