De Monsterkamer

Nieuw(s) over digitaal

Laten we het eens over digitaal hebben…. Niet over nullen en enen maar over de analoge weerslag ervan: digitaal op papier.

‘Digitale’ druktechnieken bestaan allang, maar het is nog niet de geplaveide weg zoals we die kennen van de offset. De gesloten, meestal grijze machines, produceren zó snel dat het lijkt alsof je daar nauwelijks invloed op kunt hebben. Koudwatervrees? Of moeten we nu maar écht eens kijken naar de mogelijkheden?

Het grote verschil tussen digitaal drukken met het offset is de manier waarop de informatie op het papier wordt gezet. Wordt bij offsetdruk nog gebruik gemaakt van een beelddrager, bij digitaal drukken is deze beelddrager niet nodig. De databestanden worden rechtstreeks naar de printer gestuurd. In het digitale drukprocédé kun je globaal gezien 2 technieken onderscheiden: digitaal drukken met een droge toner of met een vloeibare toner (HP-Indigo).

Xerografie (of droge toner) is een drukmethode die is gebaseerd op elektrostatische aantrekkingskrachten. Deze technologie is al langer bekend in de moderne kantooromgeving, waar men vaak gebruik maakt van een laserprinter. De HP Indigo werkt met vloeibare inkten, het gepatenteerde ElectroInk. Omdat de pers van de HP Indigo werkt met vloeibare inkten wordt dit proces ook wel Digitaal Offset genoemd. De ongestreken papieren die gebruikt worden voor HP Indigo hebben een extra behandeling nodig om de inkt goed te laten hechten met de oppervlakte van het papier.

Soms houden we elkaar vast in negatieve overtuigingen. Door de saffier-coating lijkt het papier geler en voelt het anders aan; het lijkt of er wieltjes over de inkt lopen; de kleurovergangen haperen en na een bepaalde tijd kan het papier weggegooid worden (om maar enkele te noemen). Maar voordelen kennen we ook: kleine oplage, geen inschiet, personaliseren van het drukwerk.

De technieken zijn beter doorontwikkeld en stuwen zichzelf alleen nog maar vooruit. Maar eenmaal geïntegreerd in ons bestaan wil je binnen het digitaal drukwerk kunnen kiezen.

Met gelijke tred groeit en verbreedt ook het palet in papier. Eén slimme innovatie is de toevoeging van de saffier aan de pulp – voor HP Indigo machines noodzakelijk voor een betere hechting van de inkt op ongestreken papiersoorten. Geen vergeling en geen houdbaarheidsdatum meer. Maar nog belangrijker, de look en feel is authentiek gebleven!

We kunnen nu met gevoel voor kwaliteit ruimschoots de technieken loslaten op onze grafische vondsten. De beschikbaarheid van een breed assortiment ‘gewone’ en speciale papiersoorten, gecombineerd met nieuwe bewerkingen binnen de digitale printtechnieken, zorgen voor juweeltjes! Onlangs hebben wij een voorschot genomen door  een prachtige serie A6 kaartjes te laten drukken met een bijzonder speelse typografie. Het laat de rijkheid van het gebruik van witte drukinkt, pantone kleur, spotvernis en reliëfinkt zien. Door deze technieken toe te passen op dezelfde letter, maar met verscheidenheid in papier als: tactiliteit, kleur, structuur of een metallic look, is goed te zien welke vrijheden het op dit moment kan bieden.

Met de bijzondere slogan – Try us and you like us – geeft Arjowiggins Creative paper de gelegenheid verschillende papiersoorten uit het assortiment te combineren met digitale printtechnieken. Je creëert je eigen persoonlijke portfolio. Hoe dit precies in z’n werk gaat kun je zien op www.MyPrintFolio.com.

Door Marchelma van Breugel en Sandra Roelofs