De Monsterkamer

Nieuwe druktechnieken, nieuw papier

Binnen de grafische industrie staan we aan het begin van de introductie van het hoogvolume inkjet printen. Een revolutionaire techniek waarmee het papier met snelheden tot 300 meter per minuut ‘bedrukt’ wordt. Van drukken kunnen we eigenlijk niet spreken, want de hightech inkjetkoppen spuiten de inkt, in minuscule druppeltjes, op het papier. Hoogvolume inkjet heeft belangrijke voordelen. Elke afdruk kan verschillend zijn, iets wat we nu alleen nog kennen van het kostbare en milieuonvriendelijke toner printen. Marketingmanagers likken hun vingers af bij de aanstaande mogelijkheden tot individuele massacommunicatie. Huis-aan-huisbladen waarbij geen advertenties staan voor grasmaaiers binnen het postgebied waar alleen flats staan. Of nog leuker, precision marketing bedrijven met de inzet van hun Big Data. Een boodschap massaal en betaalbaar richten op de doelgroep. Cross media communicatie, mogelijk met hoogvolume Inkjet. De printer-, inkt- en grafische industrie is er klaar voor. Daar is  een probleem. Het papier is er niet klaar voor.

Het probleem heet oppervlaktebelijming. Papier bedoeld voor printers en offsetdrukkerijen wordt direct na de productie nabehandeld in een lijmpers. In de lijmpers wordt de oppervlakte van het papier van een laagje zetmeel, met of zonder papierhulpstoffen, voorzien. Hiermee wordt het papier goed beschrijf- en bedrukbaar. Het papier wordt hierdoor bovendien extra gumbestendig, klankhard en vetdicht. De lijm dient verder om de inkt als het ware aan het papier te laten plakken. Zonder de lijm zou de inkt zich niet van de rollen in de drukpers splitsen, en dus, als het ware, in de drukpers achterblijven.

De lijmlaag wordt vaak gecombineerd met een coating die het papier glad maakt en het geschikt maakt voor het afdrukken van vooral foto’s. Beiden belemmeren de opname van de inkjet druppels in het papier. Daarom ontwikkelen papierfabrieken zoals het Nederlandse Crown en Van Gelder aangepaste soorten, geschikt voor inkjet. Het Japanse Mitsubishi papers loopt voorop in deze ontwikkeling. Verder hebben printerfabrikanten coatings ontwikkeld die door de printer kort voor het afdrukken op het papier aangebracht worden. Voor papierfabrikanten is de omschakeling van hun fabrieken van strategisch belang, nu de markt voor traditioneel grafisch papier stagneert.

Welke methode ook gebruikt wordt, het in inkjet bedrukt papier voelt anders aan dan de vertrouwde offsetsoorten. De vertrouwde mooie strijklaag ontbreekt en het papier voelt minder zacht aan. Dat is even wennen. Er worden nu verschillende kwaliteiten ontwikkeld, met een oplopend prijskaartje. Ontwerpers, die gevraagd worden om vormgeving van massa individuele communicatie te verzorgen zullen het nieuwe arsenaal aan papiersoorten moeten leren kennen. Verder zal gevraagd worden om niet al te zware inktbezettingen te kiezen, de inkt is namelijk peperduur. Deze nieuwe kennis is belangrijk omdat het inkjetprinten zich naar verwachting sterk zal gaan ontwikkelen. Sommige analisten verwachten dat het offsetdrukken binnen een tiental jaren door inkjet uit de markt gedrukt wordt. Of dit klopt weet ik niet maar in ieder geval is inkjet een van de weinige sectoren binnen de grafische industrie die snel groeit. Zo worden de binnenwerken van romans steeds vaker in inkjet geprint.  Maar ook drukkerijen, actief in de retail, staan op het punt om in inkjet te investeren. Bij transactiedocumenten worden logo’s en huisstijlen in de toekomst niet meer voorgedrukt. De direct mail bedrijven schakelen nu al om naar inkjet productie.

Wie als grafisch ontwerper aansluiting wil houden met de marktontwikkeling ontkomt er niet aan om zich nu in hoogvolume inkjettechnieken, papier en bedrukking te verdiepen. Veel succes.

Zie www.printmediahub.nl
www.richardvanhoorn.nl