De Monsterkamer

Natasha Tastachova over papier

Wat is je favoriete papier en waarom? 
Misschien een verkeerd antwoord voor een ontwerper, maar ik heb geen favoriet papier. Ik vind dat concept en uitvoering van een boek of een ontwerp op de eerste plaats moeten komen. Die moeten bijzonder zijn. Het papier is onderdeel van het concept. Het onderstreept en/of prikkelt de zintuigen en laat je verhaal het best uitkomen. Papier is dus dienstbaar aan het ontwerp en niet een doel op zich.

Kun je een voorbeeld geven van een ontwerp dat je hebt gemaakt, waarbij papier een bijzondere of juist heel functionele rol speelt?
Voor foodtrend analist Marjan Ippel heb ik Foodlingo Bijbel ontworpen en geïllustreerd. Het uitgangspunt was een modern, overzichtelijk en compact (woorden)boek. Uitgevoerd in zwart/wit, met een strakke schreefloze blok tekst naast een minimalistische illustratie. Daarvoor zochten we naar wit ongestreken papier. Het is houtvrij offset wit geworden. Functioneel, en ideaal om het zwart van de illustraties ook echt zwart te laten zijn. Foodlingobijbel.nl

Hoe belangrijk is de papierkeuze in de ontwerpen die je maakt? Besteed je veel tijd aan het uitzoeken van papier?
Ik laat me inspireren door bijzondere boeken, tijdschriften, verpakkingen. Het totaalconcept is belangrijk: omslag, bindwijze, formaat en gewicht. De papiersoort maakt het af. Soms kies ik voor iets onmogelijks. Dan vraag ik Tim Beijer (van Tim Beijer Producties) met wie ik nauw samenwerk, om raad. Hij komt meestal met een verrassend alternatief.

Zo heeft Tim een productie begeleid voor GREEN FILM MAKING GUIDE. De duurzame inhoud moest worden vertaald naar de vorm van het boek. We zijn uitgekomen op een combinatie van een efficiënt boekformaat, het lettertype Ecofont (dat 28% minder inkt behoeft), het papier Biotop (chloorvrij en FSC-gecertificeerd) en CO2 neutrale productie.

green_boekje_omslag

Kun je een ontwerp van een andere ontwerper aanwijzen waarvan de papierkeuze je aanspreekt?
Het boek Wild Animals van Rob van Mierlo. Zijn mooie aquareltekeningen komen goed uit op Munken Pure Rough. De prints zijn bijna niet van echt te onderscheiden.

Zijn er dingen die je mist in het huidige aanbod van papier?
We leven in een tijd van digitale druktechnieken. Soms kun je vanwege een klein budget en oplage niet anders dan kiezen voor digitaal. En dan zit je helaas vast aan een beperkte papierkeuze. Een leuk voorbeeld is het indie foodmagazine My Beautiful Mayonnaise. Hier heeft het microbudget dat er was me juist geïnspireerd om bewust digitaal te printen op goedkoop papier. Zo kreeg ik een rauwe sfeer die goed aansluit bij het underground-achtige idee van het magazine.

My Beautiful Mayonnaise. Foodmagazine

Wat is je grootste frustratie op het gebied van papier?
Krantenpapier is niet alleen bedoeld voor kranten. Net zoals glanzend papier niet alleen iets is voor glossy’s. Papier is bij sommige ontwerpers een vorm van status geworden. Op elk gebied lopen mensen slaafs achter trends aan, ook bij papiersoorten. Maar ik blijf erbij dat papier in eerste instantie functioneel moet zijn.

Is het voor ontwerpers makkelijk of juist moeilijk om aan informatie over papier, papiermonsters en/of collecties te komen?
Ik vind het niet moeilijk. Laatst kreeg ik een leuke presentatie van Jan van Eerd over Arctic Paper. Leuk om te weten: je kunt via de Arctic Paper website een dummy in de door jou gekozen papiersoort bestellen. Jammer dat de papiermanifestatie van Antalis is gestopt. ‘Papier Hier’ was een inspiratiebron voor bijzondere papiersoorten, druk- en bindtechnieken en boekontwerpen.

Hoe zie je de toekomst van papier?
Boeken zullen altijd blijven, net als de vraag naar mooi papier. Maar een huisstijl in drukvorm is bijna verleden tijd. Je website en/of je sociale media zijn nu je visitekaartje. Ik hoop dat gerecycled papier steeds meer kwaliteit krijgt. En misschien kunnen we in de toekomst zelf thuis papier maken.

Een custom made uitnodiging gemaakt van 100% eetbaar fruitleer (eetbaar papier), geprint met behulp van een state-of-the-art lasermethode.

Een custom made uitnodiging gemaakt van 100% eetbaar fruitleer (eetbaar papier), geprint met behulp van een state-of-the-art lasermethode.

Interview door De Monsterkamer met Natasha Tastachova