De Monsterkamer

Massiefkarton, Innovatie en Duurzaamheid

U bent gewend hier artikelen te lezen over papier en innovatie. Dit keer ga ik u iets vertellen over karton en innovatie. En meer specifiek over innovatie bij Eska Graphic Board, producent van massiefkarton voor o.a. hardgebonden boeken, ringbanden en luxe verpakkingen.

Allereerst wat algemene informatie over karton. Officieel begint karton bij een gramgewicht van 180 g/m2. Alles wat lichter is, is papier. Er zijn verschillende soorten karton. De belangrijkste zijn vouwkarton, golfkarton en massiefkarton. Vouwkarton is karton met een gramgewicht van 200 tot 600 g/m2 en wordt vooral gebruikt voor verpakkingen van voedingsmiddelen, gebruiksartikelen en cosmetica. Golfkarton bestaat meestal uit 3 lagen: gegolfd papier, aan beide zijden beplakt met een laag papier. Golfkarton wordt vooral gebruikt voor transportdozen.

Eska-2013---2-204197

Assortiment massiefkarton Eska Graphic Board

Massiefkarton
Bij Eska Graphic Board in Hoogezand en Sappemeer maken we al 130 jaar massiefkarton. Dit product bestaat uit 100% oud papier en heeft een gramgewicht van 630 t/m 2520 g/m2, wat overeenkomt met een dikte van 1.00 mm en 4.00 mm. Het karton van Eska Graphic Board, dat op de markt wordt gebracht onder de naam Eskaboard, bestaat uit 3 lagen. De basislaag wordt op de kartonmachine gemaakt en aan het eind van dit proces wordt er aan beide zijden plakpapier tegenaan geplakt. Dit plakpapier maken we op de papiermachine en heeft een gramgewicht van 130 tot 570 g/m2. Basislaag en plakpapier worden van hetzelfde oud papier gemaakt. Het product is grijs van kleur, omdat dit de kleur is die ontstaat als je oud papier mengt en de inkt niet verwijdert.

eska board

Eskaboard

Toepassingen
Eskaboard wordt toegepast in hard gebonden boeken, mappen, ringbanden, puzzels, spelborden, displays en luxe verpakkingen. Eskaboard wordt gekenmerkt door een goede vlakligging, een glad oppervlak en een hoge stijfheid. Allemaal eigenschappen die belangrijk zijn voor deze toepassingen. In de eindproducten zie je Eskaboard meestal niet terug, omdat het wordt voorzien van een bedrukt papier of covermateriaal. Toch zie je steeds vaker producten waarbij het karton deels of geheel zichtbaar is. Het karton wordt dan bedrukt of voorzien van een blinddruk. Eskaboard geeft producten namelijk een duurzaam en milieuvriendelijk uiterlijk of geeft een ambachtelijke uitstraling. 

Eskaboard 2013-203990

Map gemaakt van bedrukt Eskaboard, waarbij het karton zichtbaar is.

Innovatie in karton
Naast Eskaboard en de variaties daarop, zijn we bezig met het ontwikkelen van nieuwe kartonproducten. Wij hebben ons als doel gesteld om elk jaar één nieuw product op de markt te brengen. Dit bereiken we door op een gestructureerde manier productideeën te genereren, selecteren en ontwikkelen. Eén van de producten die hieruit zijn ontstaan is Eskablack.  Dit is een door en door gekleurd zwart massiefkarton dat geheel is gemaakt van oudpapier. Voordat de pulp (mengsel van water en oudpapier vezels) naar de kartonmachine gaat, wordt zwarte kleurstof toegevoegd, zodat een mooi zwart egaal karton ontstaat, dat op allerlei manier kan worden bewerkt.

kikkerstansinzwart

Eskablack voorzien van een uitgestanste vorm

Duurzaam
We zien dat er in de markt steeds meer vraag is naar milieuvriendelijke en duurzame producten. Eskablack komt tegemoet aan deze behoefte. Het is geheel gemaakt van oudpapier en is zelf ook weer recyclebaar. Eskablack is beschikbaar in diktes tot 3.00 mm en wordt vooral gebruikt voor het maken van luxe en premium verpakkingen, waarbij de snijranden zichtbaar zijn. Producten die gemaakt zijn met Eskablack hebben een luxe, maar ook duurzame uitstraling. We zijn nu bezig om ook andere kleuren karton te ontwikkelen.

ESKA 2014-209537

Voorbeelden van producten gemaakt van Eskablack

Innovatie met karton
De innovaties kunnen ook bestaan uit nieuwe toepassingen van karton. Een voorbeeld hiervan is Eska®system. Eska®system is een modulair wandsysteem gemaakt van 100% oud papier. Het bestaat uit panelen die eenvoudig aan elkaar worden bevestigd door middel van koppelstukken De buitenzijde van de panelen en de koppelstukken bestaan uit massiefkarton. De panelen kunnen beplakt worden met diverse materialen en drukwerk. Eska®system kent vele toepassingen, bijvoorbeeld als etalagewand in winkelpanden, presentatiewanden op beurzen, en als afscheiding bij verbouwingen in openbare ruimtes. Ook hier is het duurzame karakter van karton een belangrijk voordeel ten opzichte van alternatieve systemen.

2806959433

Eska®system paneel. Elk paneel is 120 centimeter hoog, 60 centimeter breed en 8,5 centimeter dik. De panelen zijn gemaakt van 100% gerecycled papier.

Panel_12_001

Een wand gemaakt van Eska®system

Voor meer informatie over Eska Graphic Board: www.eskagraphicboard.com
Voor meer informatie over Eska®system: www.eskasystem.com

Door Gea Voort