Over ons Veelgestelde vragen Colofon | Adres Loods 6 KNSM-laan 231 1091 LC Amsterdam ![]() | Contact +31 (0)20-6204213 info@monsterkamer.nl |
Loes Sikkes over papier
Loes Sikkes
02/09/2013
Ontwerpers over Papier
Wat is je favoriete papier en waarom?
Juist de verschillen tussen papiersoorten en het samenbrengen van deze verschillende werelden binnen een ontwerp spreekt mij aan. Ik houd van papier wat zijn karakter ten volste benut: ongestreken dan ook écht mat en ruw. Transparant, dan het liefst ook krakerig. Glanzend dan ook écht oogverblindend. Het mooiste vind ik wanneer de keuze van het papier verassend is, er een soort gebruikt wordt dat doorgaans een ander doel dient en zich ook prima laat benutten in een totaal andere context. Doorgaans valt de keuze binnen mijn studio Medamo vaker op ongestreken papier, zoals de keuze voor Fluweel voor het A.Hak magazine. Een uitdaging in lithografie maar het unieke karakter van het papier in combinatie met de fotografie zijn passend bij het karakter van het bedrijf.

A. Hak magazine, de drie verschillende formaten kennen ieder een ander inhoudelijk uitgangspunt. Fluweel wit, 1.5 100 grams
Kun je een voorbeeld geven van een ontwerp dat je hebt gemaakt, waarbij papier een bijzondere of juist heel functionele rol speelt?
Voor Urbans Screens hebben wij, in opdracht van Institute of Network Cultures, een poster ontworpen waarbij reeds bedrukt papier is gebruikt. Aansluitend op het thema van deze conferentie is een andere invulling gegeven aan bestaand materiaal. Het ontwerp is gedrukt op inschiet, het extra papier dat nodig is voor het instellen van de drukpers. Ook door de samenbrengen van de poster én het programma is niet alleen het materiaal ten volste benut maar wordt ook verspilling van papier tegen gegaan.

Urban Screens waarbij het ontwerp gedrukt is op inschietvellen yellow en magenta, opdrachtgever Institute of Network Cultures

Urban Screens waarbij het ontwerp gedrukt is op inschietvellen yellow en magenta, opdrachtgever Institute of Network Cultures
Hoe belangrijk is de papierkeuze in de ontwerpen die je maakt? Besteed je veel tijd aan het uitzoeken van papier?
Elke opdracht vraagt om een andere benadering in concept, ontwerp en ook in materiaal keuze. Natuurlijk is de keuze van papier belangrijk en afhankelijk van het beoogde resultaat, de doelstelling en het gevoel bij een project. Dit is ook één van de aandachtspunten binnen mijn lessen op afdeling Illustratie van de Willem de Kooning Academie waar in samenwerking met o.a. Arctic Paper en Igepa studenten middels voorbeelden inzicht krijgen in de verschillende mogelijkheden en de invloed op het beeld.

Workshop papier en publiceren in de Grafiek Studio van de Willem de Kooning Academie Rotterdam in samenwerking met Arctic Paper en Colour & Books
Kun je een ontwerp van een andere ontwerper aanwijzen waarvan de papierkeuze je aanspreekt?
Het meest inspirerende vind ik een onverwachtse toepassing en behandeling van het papier. Zoals bij de catalogus Mark voor het Stedelijk Museum Amsterdam ontworpen door Hansje van Halem. De dikte van het boek komt niet overeen met het verwachte gewicht ervan doordat er delen van de pagina’s zijn uitgespaard. Hierdoor wordt je al verrast voordat je het überhaupt geopend hebt.
Zijn er dingen die je mist in het huidige aanbod van papier?
Een enkele keer komt het voor dat wij een bepaalde soort graag digitaal laten bedrukken en dit niet mogelijk blijkt.
Wat is je grootste frustratie op het gebied van papier?
Naast verspilling van papier is het een regelmatig voorkomend probleem dat het aanbod van papier niet overeenkomt met hetgeen in de collectie is opgenomen. Daarom is het belangrijk het actuele aanbod direct aan het begin van een traject te onderzoeken. Zo worden verassingen/teleurstellingen uitgesloten.
Is het voor ontwerpers makkelijk of juist moeilijk om aan informatie over papier, papiermonster en/of collecties te komen?
Mijn ervaring is dat niet alleen leveranciers maar ook drukkers altijd bereid zijn mee te denken, langs te komen met voorbeelden en aanvullende informatie.
Hoe zie je de toekomst van papier?
Mede door de ontwikkelingen op het gebied van digitaal publiceren zal er in de toekomst wellicht minder gedrukt gaan worden, toch zal de vraag naar bijzondere papiersoorten blijven bestaan. Niet alleen exclusief/bijzonder, maar ook duurzaam. Daarnaast denk ik dat er een groei zal zijn van bijzondere papiersoorten die digitaal bedrukt kunnen worden.
Interview door Esther Krop (De Monsterkamer) met Loes Sikkes.