De Monsterkamer

Loes Schepens in Whispering Wall

Loes Schepens, "Wood of Wonders". Foto: Henk Treur

Whispering Wall
Den Haag kent sinds kort een nieuwe galerie voor papierkunst en -design. Whispering Wall presenteert het werk van vormgevers en kunstenaars die de toepassingsmogelijkheden van papier in het interieur onderzoeken. De winkel, gelegen aan de nieuwe hotspot Weimarstraat, toont een collectie papierproducten met een grote verscheidenheid. Van ingetogen puur papier tot opvallende intensief bewerkte producten. Gemaakt door bekende en minder bekende vormgevers. Er wordt een grote variatie aangeboden: wandbekleding, meubels, woonaccessoires, verlichting. Soms aangevuld met uitingen op het gebied van sieraden, grafische vormgeving en kunst. Ook heeft Whispering Wall verschillende producten van papiermolen De Middelste Molen in haar assortiment.

Poetisch landschap
Een van de kunstenaars die momenteel exposeren in Whispering Wall is Loes Schepens. Zij omschrijft haar eigen werk als volgt: “Mijn werk zou een herinnering kunnen zijn, of een emotie. Mijn werken zijn altijd van papier. Meestal een combinatie van nieuw, zelfgemaakt papier – dat zich nog moet vormen en ontwikkelen – en van ‘voldragen’ papier, zoals flarden van een boek, waardoor er meer direct een inhoudelijke overdracht plaatsvindt.”
“Papierkunst maken is arbeidsintensief. Zeker als je ook nog eens zelf het papier maakt van duurzaam materiaal zoals vlas en katoen. Papier heeft zijn beperkingen, maar ook zijn eigen taal. Papier kan je niet in elke vorm krijgen, maar ik onderzoek altijd zoveel mogelijk manieren om papier te manipuleren en te vormen tot objecten. De uitdaging zit in het vervaardigen van eigen papier, zodat ik telkens de grens kan opzoeken van het materiaal.”
“Het mooie van papier is dat het zo fragiel, zo kwetsbaar en transparant is – papier heeft een typische tactiliteit. Papier associeert mij met vergankelijkheid en eindigheid tegelijk. Ik probeer de kwetsbaarheid te vangen in vormen, met pulp, scheppen, binden, vouwen, naaien.  Zo wordt het tijdelijke toch het ontijdelijke.”

In de galerie zijn twee werken van Loes Schepens te zien.
Way of live (2005) zijn drie objecten, die voor mij elk een pijler van het leven in al hun samenhang uitbeelden: het zwarte object staat voor intellect, de rode voor emotie en de witte voor het immateriele. Het werk is eerder in Japan tentoongesteld in een expositie met internationale papierkunstenaars (‘Paper Works’, Ino Kochi). In het object zijn werken van Nietschze en Kant, maar ook de psalmen verwerkt. Soms zijn er nog kleine flarden tekst leesbaar.”

Wood of Wonders (2011) bestaat uit zestien kleine objecten, uitgevoerd in zwart en wit papier. Het thema is verdwalen. Verdwalen in het telkens anders maken van al die verschillende objecten, verdwalen in het tactiele van het papier – je voelt bijna al die verschillende texturen. Samen vormen ze een architecturaal werk, een bos, of een stad zo je wilt, waar je eindeloos doorheen kunt dwalen. Het werk heeft een dubbele taxonomie: het legt niet alleen papiervormen vast, maar is ook nog eens gemaakt van gerecyclede oude flora, boeken waarin planten worden geordend.” Op het blog akimoto.nl werd dit werk een poëtisch stadsgezicht genoemd.

Loes Schepens is van huis uit grafisch ontwerper.

Loes Schepens, "Way of Life". Foto Rob Mostert

Loes Schepens, Papieren objecten nog te zien tot eind juni 2012

Whispering Wall, Weimarstraat 56, Den Haag.

Openingstijden: woensdag-zaterdag van 12-18.00 uur.

www.loesschepens.nl
www.whisperingwall.nl